Microsoft både pratar om och agerar för användningen av html5 och Javascript för att utveckla applikationer. I ett pressmeddelande nyligen skriver företagets vice vd Julie Larson-Green att program skrivna med html5 och Javascript ska få ”full tillgång till kraften i en pc” med kommande Windows 8.

I går, måndag, lanserade Microsoft en ny version av lagringstjänsten Skydrive. Den har ett nytt användargränssnitt som är skrivet med html5 i stället för som tidigare Silverlight. Samtidigt lyfter företaget fram en betaversion av Silverlight 5. Men beskrivningen av Silverlight som en universallösning för att skapa användargränssnitt för olika plattformar och enheter har tonats ned.

Frågan är om Silverlight har förpassats till att främst bli plattformen för utveckling på Windows Phone 7.

– Silverlight erbjuder ett sätt att göra saker i webbläsare som inte är möjliga med den officiella standarden, om man är villig att använda ett tilläggsprogram, säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft i Sverige.

Men om html5 och Javascript räcker till så är de att föredra?

– Om man vill nå en bred användarskara på webben och funktionaliteten räcker så passar html bättre, säger Daniel Akenine.

Att Microsoft anpassar sig till den rådande trenden att satsa på html5 innebär ytterligare ett lyft för webbspråket. På sikt kan det också innebära ett minskat fokus på Microsofts underliggande plattform Dotnet, som Silverlight bygger på. På senare tid har det till och med spekulerats i att Microsoft ska lägga ned Dotnet, något som är omöjligt eftersom Dotnetteknik är oerhört central för det mesta som Microsoft gör. En mer realistisk tolkning skulle vara att Microsoft inte lägger lika mycket krut på att vidareutveckla Dotnet som tidigare.

Är det så att Microsoft tonar ned varumärket Dotnet?

– Nej, det tycker jag inte, säger Daniel Akenine.

Fakta

  • Html5: Språket som används för att skapa webbsidor. Version 5 som är delvis klar bjuder på många nya funktioner, till exempel video, avancerade formulär, grafik och lokala databaser.
  • Javascript: Språket Javascript krävs för att utnyttja många av funktionerna i html5.
  • Silverlight: Ett tilläggsprogram från Microsoft som kan köras i webbläsare. Påminner om Adobes Flash.
  • * Dotnet: Microsofts plattform för att skapa och köra applikationer.