Nokia är i stort behov av att få till en lyckad produkt som får tummen upp av användarna. I koncepttelefonen N9 har Nokia samlat sin mest innovativa teknik som ligger till grund för framtida telefoner. Delar av designen ska användas till smartmobilerna med Windows Phone som förhoppningsvis lanseras senare i år.

Nokia som förr var känt för sina agila utvecklingsmetoder har på senare år snarare blivit känt för att komma ut sent med innovationer. Nu lägger mobiltillverkaren åter om kursen och ska få ut produkter på marknaden tre gånger så snabbt som tidigare. Sverigechefen Johan Eidhagen säger att det framför allt sker genom att Nokia kapar onödiga mellanhänder.

Mobiloperativet i N9 är inte rent Meego, utan en hybrid mellan Meego och Harmattan som är en vidareutveckling av Maemo. N9 saknar helt en hemknapp och framsidan täcks istället nästan helt av den 3,9 tum stora skärmen. Användaren kan styra de tillhörande 360-gradershögtalarna med hjälp av nfc, near field communication. Med nfc kan man också föra över bilder mellan smartmobiler genom att nudda dem vid varandra.

Kartfunktionen i N9 inkluderar lokaltrafik i vissa städer. För att ta sig från T-Centralen till Liljeholmen i Stockholm rekommenderar kartfunktionen att ta grön linje mot Fruängen eller Norsborg, så om du inte är van vid Stockholms lokaltrafik är det bäst att kontrollera med skyltar på perrongen så du inte hamnar fel. Grön linje passerar inte Liljeholmen.

– Några buggar finns alltid men det hinner vi åtgärda innan lanseringen, säger produktchefen Klas Ström.

Nokia ska fortsätta satsa på Qt som används för att utveckla appar, men nu för de billigare segmenten som fortfarande ska använda Symbian som hänger kvar åtminstonde fram till 2016.

Några planer på att skrota Meego finns inte, men det huvudsakliga mobiloperativet är Windows Phone. Varken pris eller tidpunkt för försäljningsstart av N9 är ännu klart.

Kanske var det en av reportrarna som tagit sig till Nordic Light Hotel för att kika på N9 som kläckte dagens sanning: ”Imponerande, jämfört med hur det varit tidigare”.