Yrkeshögskoleutbildningar har blivit populära. Orsaken är att åtta av tio av eleverna får jobb efter utbildningarna, som oftast är på en eller två terminer. I höst startar Jensen Education en utbildning i Cobol och Staffan Windrup, som är affärsområdeschef, är överraskad att utbildningen har lockat så många unga.

– Vi trodde att det skulle vara farbröder i 50-årsåldern som skulle söka, men över 60 procent av de sökande är under 30 år, säger Staffan Windrup.

När företaget annonserade kursen som tar in 30 elever var förhoppningen att 80 skulle söka.

– Vi fick in 120 ansökningar.

Enligt Staffan Windrup är det framför allt stor efterfrågan på Cobolprogrammerare inom sektorerna bank, försäkring och stora myndigheter. Utsikterna att få jobb direkt efter utbildningen är därför extra goda. Något problem att hitta lärare har det heller inte varit.

– Det har varit lätt att hitta Cobolkunniga. Oftast äldre som brinner för ämnet. De ska kunna undervisa i både programmering, databaser och stordatorer.

Kursen finansieras av en speciell myndighet, som godkänner en kurs först sedan arrangören kunnat påvisa en efterfrågan på arbetsmarknaden.

– Framtida arbetsgivare är dessutom med och utformar kurserna, vilken ger en extra garanti för jobb, säger Staffan Windrup.