Google kan tvingas betala skadestånd på flera miljarder dollar. Det anser professor Iain Cockburn som utvärderat skadeståndsanspråken på uppdrag av Oracle.

Stämningen, som lämnades in i augusti 2010, gäller Googles användning av programspråket Java i operativsystemet Android. Oracle hävdar att Google har gjort intrång på flera av Oracles patent.

Java är till stor del tillgängligt som fri mjukvara, men vissa delar skyddas av patent.

Java utvecklades av Sun, som senare köptes av Oracle. Oracle betalade då 7,4 miljarder dollar för Sun. Enligt Cockburns bedömning kan skadeståndet bli mellan 1,4 miljarder dollar och 6,1 miljarder dollar.

”Cockburns teori passar precis för att Oracle ska kunna finansiera sitt miljarddollarsköp av Sun”, skriver Googles advokat Scott Weingaertner i ett brev till domaren som har hand om fallet.

Google hävdar att företaget har utvecklat en alternativ version av Javas så kallade virtuella maskin, känd som Dalvik. Den virtuella maskinen är nödvändig för att man ska kunna köra program skrivna i Java. Dalvik fungerar likadant som Javas virtuella maskin, men innehåller, enligt Google, inte någon programkod från Java.

Oracle hävdar motsatsen och vill ha skadestånd för patentintrång.

”Oracles metod för att beräkna skadestånd bygger på grundläggande juridiska missförstånd och ger orimligt uppblåsta bedömningar”, skriver Google. Google hävdar att det är tio gånger så mycket som Sun någonsin tjänade på Java.

Professor Cockburn har beräknat skadeståndet utifrån Googles intäkter från Android. Google tar inte betalt för Android, som vem som helst får använda gratis, men professor Cockburn anser att Google ändå tjänar pengar på det. Google får nämligen annonsintäkter från mobiltelefoner och pekplattor med Android.

Android är i dag världens mest spridda operativsystem för smarta mobiltelefoner. Enligt marknadsanalysföretaget IDC kommer Android i höst att ha 40 procent av världsmarknaden för smarta mobiltelefoner.

Google har lämnat in dokument om tvisten som Google vill att domstolen hemligstämplar, men Oracle har begärt att dokumenten ska göras tillgängliga för allmänheten.

Det är inte klart när domstolsförhandlingarna börjar.