Oracle har ännu inte formellt lanserat affärssystemet Fusion Applications, men att prisuppgifter dykt upp indikerar att lanseringen är på gång. En kvalificerad gissning är att Oracle lättar på täcket i samband med den stora konferensen Oracle Openworld i början av oktober i San Francisco.

Fusion Applications är tänkt att kombinera funktioner från de existerande affärssystemen och kundvårdssystemen från Oracle i en modern teknisk arkitektur. Det ska finns tillgängligt både för installation på kundernas egna datorer och som molntjänster.

Ett exempel på en prisuppgift som publicerats av IDG News är att ekonomidelen, som heter Financials, av Fusion Applications ska kosta lite lika mycket som ekonomidelen i E-Business Suite: 4 595 dollar, cirka 29 700 kronor, per användare.

Grundlicensen för kundvård ska kosta 4 910 dollar, cirka 31 800 kronor, per användare. Det kan jämföras med grundlicensen för Oracles kundvårdssystem Siebel CRM som kostar 3 750 dollar. I de prislistor som IDG News tagit del av finns det även uppgifter om beslutsstödsfunktioner för 2 000 dollar, cirka 12 900 kronor, per användare.

Det är värt att notera att de uppgifter som figurerar är av typen listpriser. Det innebär att priserna kan sjunka kraftigt i förhandlingar om stora affärer. Men enligt Ray Wang som är vd på Constellation Research ska man inte räkna med allt för stora rabatter:

– Priserna går upp just nu, om det inte är frågan om väldigt konkurrensutsatta affärer. Oracles har skaffat sig makten att bestämma priserna.

En intressant fråga är vad det kommer att kosta att ”uppgradera” från existerande affärssystem från Oracle till motsvarande funktioner i Fusion Applications. Enligt vissa kunder har Oracles representanter sagt att de ska få tillgodoräkna sig att de redan köpt en viss funktionalitet i ett annat affärssystem. Vad det kommer att kosta är oklart i skrivande stund.

Det är också oklart hur starkt Oracles säljkår kommer att trycka på för att kunderna ska uppgradera till det nya systemet. Oracles vd Larry Ellisom har sagt att kunderna ska kunna uppgradera när de vill, samtidigt som han sagt att han förväntar sig stark försäljning av Fusion Applications.

CS har sökt Oracle för en kommentar.

Fakta

I dagsläget har Oracle affärssystemen E-Business Suite, Peoplesoft Enterprise Applications, JD Edwards Enterpriseone och JD Edwards World i sortimentet.