Hackargruppen Lulz Security, även kallad Lulzsec, avslutade sin hackarkampanj genom att håna säkerhetsföretag. Den sista publikationen gruppen publicerade fick antivirusprogram att reagera och flagga för att det fanns skadlig kod i den, men nu visar det sig att det snarare rör sig om ett omedvetet hån mot säkerhetsföretag.
På lördagen annonserade den ökända hackargruppen att de avslutar sin 50 dagar långa hackarkampanj. Som avrundning på den korta, men intensiva, säkerhetsterroriseringen publicerade gruppen uppgifter från en rad olika företag och myndigheter, bland annat AOL, AT&T och FBI, som gruppen kommit över genom att hacka sig in systemen. De som valde att ladda ner torrent-filen, som uppgifterna spreds genom, fick sig en obehaglig överraskning genom att antivirusprogram flaggade för att den innehöll skadlig kod. 26 av 42 säkerhetsföretag, vars virusskanningsprodukter kan testas genom Virus Totals hemsida, rapporterade att det fanns en fil med en trojan i mappen "AT&T internal data".
Efter att bland andra McAfee, Kaspersky och Trend Micro analyserat filen visade det sig att det var ett falsklarm. Enligt Roel Schouwenberg, forskare på Kaspersky, flaggades filen som en trojan på grund av att filen var komprimerad med en piratkopia av programmet WinRar som i sin tur fick filen att likna en trojan.
I sitt sista pressmeddelande avsäger sig hackargruppen allt ansvar för filen och skyller istället på AT&T "för att de använder en pirtakopierad version av WinRar". Filen ska nu ha lyfts ur torrentflödet, men med kaoset som följde falslarmet verkar Lulzsec ha fått sitt sista lulz.
IDG News