Det har ryktats ett tag om att Google skulle vara på väg att lansera ett socialt nätverk. Nu visar det sig att ryktena var sanna. Google lanserar nu Google+ och riktar därmed spetsen direkt mot Facebook.

Google+ både fungerar och ser ut ungefär som Facebook. Google hoppas dock kunna sticka ut genom att man kan skapa separata kontaktgrupper, som kallas "cirklar" av Google. Genom det ska man kunna göra statusuppdateringar endast till de inom de specifika grupperna snarare än, som i Facebook, att låta alla kontakter läsa uppdateringarna. Google+ ska även ha stöd för videosamtal mellan flera personer via tjänsten "Hangouts".

Ezra Gottheil, analytiker på Technology Business Research, anser att idén med de separata grupperna är bra.

"Även om man kan göra ungefär samma sak i Facebook så är det inte deras grej och svårt att åstakomma", säger han till IDG News.

Om det är nog för att övertyga Facebook-användare, som redan är sammanbundna med ibland hundratals personer, återstår att se, men tydligt är att Google kämpar i uppförsbacke. Facebook är de facto det sociala nätverket nummer ett på banan. Den sociala nätverksjättens officiella användarstatistik säger att de har runt 500 miljoner användare, men andra källor menar att det kan vara upp mot 750 miljoner. Att övertyga så många om att slänga ut Facebook till förmån för ett nytt socialt nätverk som inte många använder blir en tuff uppgift för Google.

Just nu är tjänsten endast tillgänglig för ett fåtal utvalda användare och inbjudna, men på Googles hemsida kan man se spåren av projektet genom att sidhuvudet fått ett nytt utseende.

IDG News