1. Förlorad kontroll
Höstens största trend är utan tvekan det som ryms under parollen Bring your own. Smartmobilexplosionen har följts av ett pekplatterally utan slut och alla har sin egen favorit. It-avdelningarna står inför en massiv utmaning när de anställda tar med sina egna smarttelefoner, pekplattor och bärbara datorer till arbetsplatsen. Och användarna tar inte bara med sina egna prylar, de väljer i vissa fall också själva vilka molntjänster de ska använda.
Enligt en undersökning från analyshuset IDC har mindre än en femtedel av alla företag mjukvarukompetensen för att hantera de personliga enheterna.
It-avdelningen har två möjligheter: antingen förbjuda egna pekplattor och liknande eller att acceptera. Enligt IDC kan företag som välkomnar valfrihet minska kostnader, gynna innovation och öka produktiviteten. Det viktiga är att vara steget före de anställda och ha riktlinjer för vad som gäller.
2. Total appifiering
Mobila appar är det som gäller, inte bara för underhållning utan även för att koppla den mobila arbetsstyrkan till bakomliggande servrar och tjänster.
Allt fler utvecklingsbolag satsar sina resurser på små, mobila program som användarna kan ladda ner via handelsplatser som Apples App Store, Windows Marketplace och Android Market. Det påverkar även företag vars anställda får nya verktyg för att kommunicera med affärssystem och liknande.
Möjligen är Ipaden och andra plattor för hårt hajpade, men är det något som har substans i förändringarna vi sett de senaste två tre åren så är det appmarknaden. En orsak är att mobilappar löser problem med dålig prestanda och sämre användarupplevelse som funnits i system som bygger på webben i stället för fast installerade program.
Med apparna får vi både smidig distribution av programmen och löser utmaningarna kring betalningar.
3. Heltäckande affärssystem
Specialisering eller generalisering? Just nu går trenden mot att täcka in så mycket som möjligt. Enligt SAP innefattar affärssystemet 80–90 procent av samtliga affärsprocesser i alla branscher.
Till hösten väntas Oracle starta försäljningen av paketet Fusion Apps efter sex år. Fusion Apps var det stora numret redan på förra höstens användarkonferens Openworld, men nu smäller det på riktigt.
Det tycks vara rätt läge för stora feta affärssystem. Efter lågkonjunkturen är det många affärssystemsprojekt i gång igen. Det går också bra för många mindre, mer specialiserade, men risken – eller möjligheten – är stor att de köps upp.
4. Avbrottsfri molndrift
I takt med att datacentren växer i både storlek och betydelse ökar vikten av att molnsystemen är stabila. Även stora molnleverantörer som Amazon och Google drabbas då och då av avbrott. Även små avbrott får stora konsekvenser.
Samma sak gäller internt drivna datacenter. Det blir allt viktigare att ha system som övervakar andra system och som också går att använda för att hantera avbrott. Trenden just nu är supersystem som ska klara allt. Men än så länge finns inget som gör det. Uppifrån kommer ”big four”: IBM, HP, CA och BMC. Underifrån kommer Microsoft, vars System Center lovar mycket.
Andra aktörer försöker sätta ihop tjänster som garanterar en slutanvändarupplevelse. Om en förändring görs i Amazon får den inte påverka din sajt byggd i Drupal. Eller – hur ser man till att ekonomisystemet i Visma funkar klockrent ihop med kundtjänstsystemet från Salesforce?
5. Html5 och Javascript
Html5 och Javascript går från klarhet till klarhet. ”Applikationer som är anslutna till och baserade på webben och som skapas med html 5 och Javascript har full tillgång till kraften i en pc”. När Microsofts vice vd Julie Larson-Green skriver så i ett pressmeddelande om kommande Windows 8 förstår man att något är på gång.
Faktum är att de allra flesta indikatorer pekar på ökad användning av html5 och Javascript för olika typer av utveckling, inte bara av användargränssnitt i webbapplikationer. CS skrev till exempel nyligen om svenska företag som använder Javascript för allt från att programmera digitalboxar till att göra fysiksimuleringar.
Att Microsoft hoppar på tåget på allvar bör innebära att bristen på bra utvecklingsverktyg för html5- och Javascriptutvecklare avhjälps, vilket borde innebära att tekniken blir attraktiv för fler utvecklare.
Man ska heller inte underskatta att mer avancerad användning av html5 och Javascript innebär en väg in till applikationsutveckling för dem som mest ägnat sig åt webbdesign.
6. Tunga databasmaskiner
Databasmaskiner minskar mängden arbete som krävs för att konfigurera lösningar för avancerad dataanalys och erbjuder i många fall extremt bra prestanda. Det handlar om nyckelfärdiga lösningar med servrar och mjukvara som är färdiga att tas i bruk.
Alla de stora elefanterna är med: Oracle, IBM, HP, Microsoft och SAP. I vissa fall kommer samtliga komponenter från en leverantör, som Oracle, i andra handlar det om täta samarbeten mellan flera företag.
Databasmaskinerna är också en arena för ny databasteknik. Ett exempel är SAP som säljer minnesbaserade databaser på det sättet. Under de kommande åren kan vi hoppas på att fler alternativa databaser, av olika nosql-typer, kommer till användning i databasmaskiner.
Att det krävs mindre konfiguration för att skapa avancerade databaser innebär att databasmaskinerna till stor del erbjuder samma fördelar som molntjänster. Kunderna kan lägga mödan på att skapa affärsvärde.
7. Snabbare minne
Något att hålla ögonen på i höst är pris- och teknikutvecklingen för flashminnen. För de allra flesta är flashminnen något som främst används för att lagra bilder på mobilen eller kameran, men allt fler leverantörer av lagringssystem använder flashminnen för att snabba upp sina produkter. Samma sak gäller för servrar där ssd-diskar används för att ge snabbare systemstart. Ett skäl till det är att priserna för flashminnen nu är nere på rimligare nivåer än förr.
Bland fördelarna med flashbaserade diskar (solid-state drive, ssd) är att de saknar rörliga delar och därmed drar mindre ström. Många leverantörer lägger flashminnen på instickskort anpassade för servrar medan ssd-diskar fyller en viktig plats för datalagring i både servrar, minibärbara och pekplattor.
8. Adressbyte
De vanliga ip-adresserna håller på att ta slut. När nu hela adressfunktionen för nätet byggs ut måste företag implementera ipv6 för att kunna nå och bli nådda av användare som inte fått tillgång till en gammal adress, ipv4. Företag måste därför uppgradera nätverksutrustning och mjukvara så att den stöder trafik via ipv6.
En av de stora fällorna för företag är verksamhetskritiska applikationer och många företag saknar listor på vilka applikationer som körs. Utan en inventering av vilka som är kompatibla med ipv6 är det omöjligt att veta om det fungerar.
Experternas bästa tips är att börja i god tid så att alla överraskningar tas om hand innan det blir kritiskt att köra ipv6 parallellt med ipv4.
9. Större datacenter
Outsourcingens ökande popularitet leder tillsammans med ökad användning av molntjänster till att datacentren växer i storlek. Det blir naturligt att stora tjänsteleverantörer försöker utnyttja stordriftsfördelar för att kunna erbjuda lägre priser och tjäna mer pengar. Ju större datacenter, desto mindre resurser som personal krävs det för att sköta driften.
Att outsourcingen ökar i popularitet hänger också samman med att it blir allt mer standardiserad. Anledningarna att sköta it själv av konkurrensskäl minskar i styrka och då ökar också viljan att outsourca, samtidigt som man tror sig kunna spara pengar.
Lägg till det att ökad användning av molnteknik driver fram en ökad integration mellan olika it-tjänster, något som går lättare att genomföra om alla servrar står i samma datacenter.
10. Windows 8
Före årsskiftet förväntas Microsoft presentera en betaversion av Windows 8. Företag som vill ligga i framkanten kan redan i höst börja testa den. Det viktigaste i den nya versionen blir att säkerställa att alla program är kompatibla.
Windows som operativsystem är så dominerande att en ny version alltid sätter i gång stor aktivitet på svenska företag och myndigheter. Eftersom många nyligen har bytt till Windows 7 blir det antagligen inte helt enkelt att få organisationer att redan börja testa nästa version.
Vi vet inte vilka de nya funktionerna blir, men experterna förväntar sig att Microsoft har några riktiga ess i rockärmen. Klart är ändå att gränssnittet anpassas för pekplattor och att Microsoft satsar på en större och smartare integration med sina olika molntjänster.