Dalénmuseet

Plats:
Stenstorp

Lockar med: Genom ljud- och ljusshow presenteras uppfinnaren Gustaf Daléns liv och verk. Här kan du också se flera av hans uppfinningar som Aga-bilen, filmprojektorer, radio- och tv-apparater, kuvöser, mätutrustning, Agafon-diktafonen från 1940-talet och den 50 år gamla uppfinningen hjärt-lungmaskinen.

Info på: www.dalenmuseet.se

Universeum


Plats: Göteborg

Lockar med: På utställningsdelen Explora får du själv prova dig fram – skanna din hjärna, flytta bollar med tankekraft, rida robothäst och mycket annat. På utställningen Krimlab handlar det om kriminalteknik. Men du kan också testa att krångla dig igenom ett rum med laserstrålar utan att larmet går. Du kan uppleva känslan av att sitta inne i en kapsel på rymdutställningen. Här kan du också följa vattnets väg från fjällen i norr ned till Skåne, och gå igenom den fuktiga regnskogen och titta på färggranna fiskar och farliga ormar.

Info på: www.universeum.se

Aeroseum


Plats: Göteborg

Lockar med: Museet är inrymt i en 22 000 kvadratmeter stor, underjordisk berghangar från 1950-talet, en gång byggd för att skydda flygvapnets jaktplan mot kärnvapen. Här kan du, förutom att se på ett 30-tal olika flygplan och helikoptrar, flyga i simulator – antingen i sportflygplanet Commanche eller stridsflygplanet Viggen. Du kan testa att bli uppvinschad i en helikopter och provsitta i Draken, Viggen och i ett antal helikoptrar.

Info på: www.aeroseum.se

Sveriges järnvägsmuseum

Plats: Ängelholm

Lockar med:
I år visas modellfordon från de senaste 80 åren – tåg, båtar, bilar och ångmaskiner. För barnen finns lekrum och en minibana att åka med utanför museet.

Info på:
www.trafikverket.se/museer

Teknikens & Sjöfartens hus


Plats: Malmö

Lockar med:
Testa att krypa in i den riktiga u-båten U3. Här finns också utställningar om sjöfart, flygtrafik och motorer – bland annat kan du själv dra i gång en stor ångmaskin. På Kunskapstivolit finns interaktiva experimentstationer med namn som Vätgasraket, Spaceball och Flygande bollen.

Info på:
www.malmo.se/museer och www.u3.se

Lokmuseet och Motor & Nostalgimuseet


Plats: Grängesberg

Lockar med: Två olika museer kan bli en bra utflykt, kanske? Lokmuseet passar självklart tågentusiasterna med sina 160 rälsfordon från 1850-talet till 1970-talet. Dessutom finns bland annat lokstallar, en ställverksbyggnad och den stora bangården med en sammanlagd spårlängd av 14 km. På Motor& Nostalgimuseet är veteranbilarna huvudattraktionen men här finns också mycket annat från 1920-talet och framåt, däribland motorcyklar, mopeder, utombordare, kameror, film och radioapparater.

Info på: www.gbbj.nu och www.motornostalgimuseum.com

Norrbottens järnvägsmuseum


Plats: Luleå

Lockar med:
En museijärnväg mellan Gammelstad och Karlsvikhyttans Järnväg från 1905 där besökaren kan ta en tur under sommaren. Dessutom mängder av lok och vagnar. Visar hur olika vagntyper utvecklats genom åren.

Info på:
www.nbjvm.se

Sveriges järnvägsmuseum


Plats: Gävle

Lockar med:
Lok och vagnar från ångloken och framåt. Dessutom uniformer, fångvagn, serviser från järnvägsrestauranger, modeller och mycket mer. För de små finns lekrum där de kan köra modelljärnväg, bygga tågbanor av trä eller klä ut sig. Man kan också prova på att köra X2000 i simulatorn. På utställningen om brobyggande kan du lära dig mer om hur det går till och själv bygga broar.

Info på:
www.trafikverket.se/museer

Teknikens hus

Plats: Luleå

Lockar med:
I interaktiva miljöer får du utforska teknik – du kan bland annat styra en bergborrmaskin i full skala i ”gruvan”, manövrera en skogsmaskin och köra en skotare, som lastar timmerstockar. Under sommaren pågår bland annat en utställning om färg och optiska illusioner. Där får du digitalt – men handgripligt – bombardera en duk med färg från färgkanoner.

Info på: www.teknikenshus.se

Tekniska museet/Teknorama

Plats: Stockholm

Lockar med: Gamla bilar, flygplan och ångmaskiner finns att beskåda i den stora maskinhallen. En handgjord modelljärnväg med 50 meter räls specialvisas några gånger om dagen. I Teknorama kan du själv utföra naturvetenskapliga experiment. Det finns också flera specialutställningar, bland annat en om Nasas utforskning av rymden och en om sport där du kan testa din styrka, reaktionsförmåga och vighet.

Info på: www.tekniskamuseet.se

Tom Tits experiment

Plats: Södertälje

Lockar med:
Här finns 600 experiment att välja och vraka bland – kanske vill du prova på att vara tyngdlös? Leta dig fram i spegellebyrinten? Blåsa gigantiska såpbubblor? Stå inne i en fontän utan att bli blöt? Cykla på lina? Här finns det hur mycket som helst att prova på för alla åldrar.

Info på:
www.tomtit.se/hem

Motala Motormuseum

Plats: Motala

Lockar med:
Huvudattraktionen är den stora samlingen Rolls Royce, men här finns också mängder av veteranbilar, gamla motorcyklar, en stor radiosamling, fotoutrustning, kontorsmaskiner, skrivmaskiner, leksaker, tändkulemotorer, bensinmotorer, motorsågar och mycket annat.

Info på:
www.motormuseum.se

Gotlands Veteranbilmuseum

Plats: Vibble

Lockar med:
Förutom veteranbilar kan du köra radiostyrda bilar och båtar. Dessutom finns en gocartbana för de stora och en el- och trampbilbana för de små.

Info på:
www.bilmuseum.se

Datamuseet It-Ceum

Plats: Linköping.

Lockar med:
Här kan du prova på gamla spel och datorer. Är du intresserad av it-historia, särskilt svensk sådan, är detta stället att ta sig till. Kanske inget för de minsta dock eftersom det riktar sig till ”allmänheten, högstadie- och gymnasieskolor, yrkesverksamma inom it-sektorn samt universitet och högskola”.

Info på:
www.datamuseet.se

Flygvapenmuseum

Plats: Linköping

Lockar med:
Militärflygets historia och teknikutvecklingen under början av 1900-talet kan man följa här. Dessutom finns en samling stridsplan från pionjärerna fram till Jas 39 Gripen. I Flyglabbet kan du bland annat prova på att ta en tur på flygande mattan, att vara flygledare och känna hur det är att stå mitt i en storm. Du kan också ta en tur med Gripen i flygsimulatorn.

Info på: www.flygvapenmuseum.se