Facebooks ställning som ledande socialt media har länge varit ohotad, men när Google nyligen lanserade tjänsten Google+ ser det ut som om Facebook verkligen kan få konkurrens. Företagets löften om en ”häftig” lansering i dag kan därför antingen tolkas som en allvarligt menad kraftsamling eller som ren desperation.

Hittills har ingen helt trovärdig information läckt ut om vad som kommer att lanseras. Däremot cirkulerar det gott om spekulationer.

Ett spår är att Facebooks Project Spartan förvandlas till en skarp produkt. Det handlar om en utvecklingsplattform med vilken det ska gå att skapa applikationer till Facebook som fungerar på flera plattformar, på olika typer av enheter. Det ska bli möjligt genom att använda html5.

Om Facebook får ordning på Project Spartan kommer det att bli enklare att skapa applikationer som drar nytta av och förbättrar företagets tjänst. Det som talar emot en lansering i dag är bland annat att budskapet hittills varit att inget ska vara klart innan mitten av juli. Ett ännu starkare argument är att allt talat för en stegvis lansering av funktioner och då känns det väl storslaget att ha en presskonferens. Lägg till det att storslagna projekt av typen Project Spartan har en förmåga att dra ut på tiden.

Ett mer troligt resonemang är att Facebook kommer att lansera något som har att göra med mobila enheter. Att mycket av kommunikationen från Facebooks sida skett från företagets Seattlekontor, där man arbetar mycket med mobila lösningar, talar för en lansering av mobila funktioner.

Den mest uppenbara gissningen är en ny app för Apples pekplatta Ipad. Huruvida det är frågan om en generell Facebookklient eller en mer specialiserad app återstår att se. Andra spekulationer handlar om en app för att dela på bilder och partnerskap med Skype för videokonferenser.

Dimman kommer förhoppningsvis att klarna när Facebooks presskonferens inleds klockan sju i kväll, svensk tid.