– Det finns en risk för att vi svenskar börja längta bakåt i stället för framåt. Ibland hoppas unga bara att de inte ska få det sämre än förr, sade Fredrik Svensson från Rektorsakademien.

Anna-Karin Hatts digitala agenda ska presenteras till hösten men för att Sverige ska fortsätta ligga i topp i vård, skola och miljö behövs de stora riktlinjerna inom offentlig it snabbt komma på plats. Det var de flesta rörande ense om på It- och telekomföretagens seminarium Världens samhällsnytigaste land.

– Vi är väldigt framstående inom vård, omsorg och miljöteknik. Om vi kan kombinera det med vår stora kunskap inom it tror jag Sverige kan nå stora framgångar. Men vi behöver bli bättre på att få in it i undervisningen, sade Anna-Karin Hatt.

Hon ser en backlash som fortfarande ligger över svensk it-utveckling.

– Ganska många har varit brända av kraschen från början av 2000-talet. Men det just det som jag hoppas den digitala agendan för Sverige ska börja förändra, sade Anna-Karin Hatt.

Stefan Gardefjord, vd för Logica och styrelseordförande i It- och telekomföretagen menade att investeringar i till exempel vården direkt är avkastningsbara men att dagens upphandlingsmodeller inte fungerar.

– Bestämde jag över investeringar i vården skulle jag skriva ut en offert på fem miljarder. Det går att räkna hem i stort sett direkt. Men det sätt som offentlig sektor och vård upphandlar saker är fullständigt förkastligt, sade han.

När det gäller skolan konstaterade panelen att it-användande kommit i stå och behöver få en skjuts framåt. Nationella plattformer i stället för lokala it-lösningar var ett förslag.

– I dag är det funktionerna som vi ska ställa i centrum. Då kommer it-industrin att jubla, sade miljökonsulten Dennis Pamlin, på länk från Yttre Hebriderna.