En domare vid den internationella handelskammaren i USA (ITC), gav i fredags ett preliminärt beslut om att den taiwanesiska mobiltelefontillverkaren har gjort sig skyldigt till intrång på två av Apples patent.

Visar det sig att beslutet blir utslagsgivande kan det betyda att HTC förbjuds från att importera företagets mobiltelefoner till USA. Fredagens preliminära beslut kommer nu att granskas av flera domare som kan godkänna eller avslå det.

Utspelet är det senaste i raden motgångar som drabbat Googles mobiloperativsystem Android. Google befinner sig redan i juridiska tvister med Apple, Microsoft och Oracle kring påstådda patentintrång.

De två patenten som HTC anklagas för att ha brutit mot gäller grundläggande funktioner i Android.

– Det är mycket sannolikt att patenten rör kärnfunktioner i Android. Det är samma patent som utgör kärnan i dispyten mellan Apple och Motorola, säger patentexperten Florian Mueller i ett blogginlägg.

Enligt Florian Mueller har Apple möjlighet att licensiera tekniken till HTC, men han tror inte att Apple kommer att göra det om inte HTC har patent som Apple behöver i gengäld.

Fredagens beslut gäller ett av två klagomål Apple lämnat in mot HTC. HTC har även lämnat in ett eget klagomål mot Apple. Dessutom har S3graphics lämnat in ett klagomål om patentintrång mot Apple, ett företag HTC just nu håller på att köpa upp.

– Vi är övertygade om att vi har starka argument för ett överklagande till ITC och vi är beredda att förvara oss med alla medel, säger HTCs chefsjurist, Grace Lei.

Android attackeras från flera håll. Microsoft har börjat kontakta tillverkare av Androidtelefoner och begär att de betala licensavgifter för teknik som företaget hävdar gör patentintrång.

En amerikansk domare uppgav nyligen att det verkar som om Google medvetet begått patentbrott mot Oracles Javateknik vid utvecklingen av Android. Apple har även lämnat in flera klagomål mot andra tillverkare av Androidtelefoner, bland annat Samsung.

IDG News