Spotify jobbar hårt för att få sina användare att betala för att använda musiktjänsten. Nyligen stramade företaget åt villkoren för gratisanvändare ordentligt för att få fler att betala. Idén är att erbjuda mer funktioner beroende på hur mycket man betalar.

En av funktionerna som är exklusiv för det dyraste premium-kontot är hög kvalitet på musiken, 320 kilobit per sekund jämfört med de sämre ljudkvalitéerna som övriga användare får nöja sig med. Men enligt en bloggare, som analyserat 115 slumpmässigt utvalda låtar (extern länk), håller endast en tredjedel av låtarna den utlovade kvalitén. Av de analyserade låtarna går 100 av dem att köpa med den utlovade kvalitén, alltså betydligt fler än vad strömmningen ger.

Spotify gör ingen hemlighet av att inte alla låtar finns i 320 kilobit per sekunds kvalitet. En Spotify-anställd har uppgett att sex av tio låtar höll den utlovade kvalitén (extern länk) på företagets supportforum – för ett år sedan.

När bloggaren frågar om den låga andelen svarar Spotify vagt. Först anger man att det är licensbekymmer som är orsaken, men inte om varför just licenser är ett problem när det gäller ljudkvalitén. Efter ytterligare frågor svarar företaget med att licenser inte har mycket att göra med det. Istället är det de kopior som skivbolagen ger till företaget som avgör kvalitén i första hand. Varför en betydligt högre andel av de analyserade låtarna går att köpa med hög kvalitet svarar dock inte Spotify på.

"Jag hoppas Spotify lägger tillräckligt med uppmärksamhet på det här problemet. Det handlar inte om att efterfråga någon funktion, det handlar om att ge premiumanvändare vad de betalar för." skriver bloggaren.