Sen CS skrivit om den låga andelen strömmad musik som håller den utlovade kvaliteten för Spotifys premiumanvändare är det många som har upprörts. Enligt konsumentverket kan det röra sig om brott mot marknadsföringslagen.

– En del har kanske bestämt sig för att bli kunder tack vare det, säger Marek Andersson, jurist på Konsumentverket.

CS skrev på tisdagen om när en av Spotifys premiumkunder, som kallar sig Ulysses, analyserat kvalitén på 115 låtar i Spotifys utbud. Då visade det sig att endast en tredjedel av låtarna höll den utlovade kvalititeten. Sen dess har fler analyser gjorts av andra användare som visar på liknande resultat. Marek Andersson menar att det skulle behövas fler och mer omfattande analyser för att kunna avgöra, men om det stämmer kan Spotify bryta mot marknadsföringslagen.

– Det liknar väldigt mycket hur bredbandsleverantörer marknadsför när de säger att man får en hastighet "upp till...", men vi behöver bättre underlag för att kunna avgöra, säger Marek Andersson.

Men enligt Marek Andersson är det inte informationen man får på premiumkontots informationssida som utgör den tveksamma marknadsföringen. Där uppger Spotify inom parantes att "...inte alla låtar finns, för tillfället, i hög bitrate". En reservation som inte nämner någonting om hur stor andel man faktiskt får i hög kvalitet som kund och då är det fortfarande lagenligt.

Enligt Marek Andersson är det istället det officiella svar, som en av Spotifys supportpersonal för ett år sedan skrev, som kan göra att det bryter mot marknadsföringslagen. Där uppges att ungefär 60 procent av låtarna höll 320 kilobit per sekund.

– Någon kan ju läst svaret och baserat sitt beslut att bli kund på det. Då kan det falla under marknadsföringslagen, säger Marek Andersson.

När CS ringer Sofie Grant, PR-chef för Spotify i Europa, säger hon att hon undersöker saken och återkommer med svar inom kort. Några minuter senare skickar hon ett mail där hon skriver att "Vi har inget att tillägga just nu. Jag återkommer om det skulle förändras".

Uppdatering:
Spotify försvarar sig i ett mail genom att skriva "Alla låtar är inte tillgängliga i hög bitrate (320 kbps) för Premium-användare, vilket vi gör tydligt på vår hemsida, men vi jobbar hårt på att omvandla resterande låtar så snart som möjligt. Eftersom vår katalog växer med 10.000 låtar per dag är detta ett ständigt pågående arbete, men högt prioriterat av oss."

Hur stor andel som faktiskt strömmas i 320 kilobit per sekund lämnas dock obesvarat.