På fredagen drabbades Norge av landets värsta tragedi hittills sen andra världskriget. Efter gripandet av den misstänkte gärningsmannen visade det sig att internet kan ha haft stor betydelse i dådet. Personen ska både ha diskuterat flitigt på nätforum och även skickat ut ett eget manifest, där han beskriver planeringen av dåden och sina politiska motiv, strax innan utförandet.

Internets roll som grogrund för extremism har diskuterats tidigare, men hittills har ingenting lyckats förhindra att extremister tar inspiration och sprider sina idéer på nätet. Nu vill Google sätta ner foten. Det uppger Jared Cohen, chef för Google Idea, till SVT.

Sökjätten ser nu över hur företaget ska kunna stävja extremism på nätet, men anser inte att det är tekniken i sig som gör att extremister får grogrund.

– Det är själva innehållet de tar del av som förändrar deras synsätt, säger Jared Cohen till SVT under en intervju i slutet av juli.

Samtidigt vill inte företaget vara del i att censurera nätet. Istället hoppas man kunna göra skillnad. Jared Cohen går inte in på i detalj på hur det skulle gå till i praktiken, men företaget har inlett ett samarbete med organisationen Formers, som bland annat arbetar med att motverka extremism genom att låta före detta gäng- och sektmedlemmar komma till tals.

– Mobiler och datorer är något som fylls med innehåll. Vi vill att de trovärdiga rösterna som finns på internet, de som hoppat av, de som drabbats och de som arbetar mot extremism ska vara dominerande, säger Jared Cohen.

Rättning:
I en tidigare version av artikeln framstod det som att Google planerade att påverka sökresultat för att få de positiva exmplen att komma högre upp. Det var felaktigt. Google har dock inlett ett samarbete med organisationen Formers.