Oracle har släppt den första stora uppdateringen till programmeringsspråket Java på fem år. På torsdagen landade Java Platform Standard Edition 7.

– Vi vet alla att av olika affärsrelaterade och politiska anledningar, att den här lanseringen har tagit tid, säger Mark Reinhold, Oracles chefsarkitekt för Java, i en webast tidigare i juli.

Den nya versionen innehåller många förbättringar som svept över it-utvecklingen de senaste tio åren. Bland annat innefattar Java 7 betydligt bättre stöd för att köra andra språk än just Java, till exempel Scala och Groovy. Det innehåller ett api som ska göra det enklare att köra javaprogram över flera processorkärnor.

Enligt Oracles uppskattning använder omkring 9 miljoner utvecklare Java. Det är det mest använda programmeringsspråk, enligt Tiobe Software, och klår både C och C++ med dubbelt så många användare. Över 3 mijarder enheter kör Java och kommer med i 97 procent av fallen i företagsdatorer.

Sen Oracle köpte Java, som en del i affären när företaget köpte Sun Microsystems i januari 2010, har Oracle fått en hel del kritik för ledarskapet. I december drog sig Apache Software Foundation ur Javas utveklingsgrupp med motiveringen att Oracle inte förvaltade Java som en öppen plattform. Under tiden har Oracle stämt Google då de hävdar att Google använder Java utan tillstånd i mobiloperativsystemet Android.

Enligt Red Hats chefsingenjör för middleware är den nya versionen av Java "stabil, även om det är mer än inkrementell uppdatering än någonting annat".

Sun Micorsystems lanserade Java först 1995 och 1998 bjöd företaget in utomstående parter för samtal om hur språket skulle utvecklas. 2007 licenserade Sun om Java till den öppna källkodslicensen GNU version 2.