I en ny rapport från säkerhetsföretaget McAfee avslöjas att en hackargrupp som, enligt företaget, troligen agerat på uppdrag av en regering utfört omfattande angrepp skriver IDG News.

Vilken regering det rör sig om uttalar sig McAfee dock inte om.

I rapporten beskrivs attackerna som en ”historiskt oöverträffad överföring av tillgångar”.

– Efter en noggrann analys av loggarna är till och med vi överraskade av den enorma mångfald av drabbade organisationer och vi var förbluffade över bedragarnas fräckhet, skriver rapportförfattaren Dmitri Alperovitch.

Hackargruppen har tagit sig in på 72 företag i 14 länder och ska ha kommit över säkerhetsklassad information från regeringsnät, källkod, e-postarkiv, kontrakt och teknisk data kring design och konfiguration och mycket annat.

Sverige finns dock inte med bland de berörda länderna.

McAfee kallar intrången för Operation Shady Rat och de upptäcktes efter att säkerhetsföretaget fick tillgång till en server som samlade data från hackade datorer och loggade intrången.

I rapporten skrivs inte namnen på de drabbade organisationerna ut, de benämns i allmänna ordalag som ”amerikansk försvarsleverantör” eller ”sydkoreanskt stålföretag”, förutom ett fåtal bland dem Internationella Olympiska Kommittén, World Anti Doping Agency, FN och den asiatiska organisationen ASEAN.

Alla dessa är organisationer som enligt rapportens författare inte är ekonomiskt intressanta för hackarna och som därför pekar åt att det potentiellt kan finnas en annan aktör bakom intrången.

Fakta

Antalet attacker ökade stadigt från åtta under 2006, 29 under 2007, 36 under 2008 och nådde toppnoteringen 2009 med 38 attacker. Därefter har antalet drabbade organisationer minskat enligt McAfee.