Googles chefsjurist, David Drummond, tog i går bladet från munnen och anklagade flera företag för att ha attackerat Google med påhittade anklagelser om patentintrång.

– Androids framgångar har lett till en aggressiv och organiserad kampanj mot oss från bland annat Microsoft, Oracle och Apple som utfärdat falska anklagelser om patentintrång, skriver David Drummond i ett blogginlägg.

I sitt inlägg insinuerar han att flera stora företag gått samman och försöker köpa upp patent från krisdrabbade företag som sedan kan användas för att attackera Android. Han refererar till Microsofts och Apples uppköp av Nortels patentportfolio för 4,5 miljarder dollar förra månaden.

Enligt David Drummond är det mycket sannolikt att Microsoft och Apple kommer att använda Nortels patent för framtida och tvivelaktiga patenttvister med Google. Något som kan betyda skadestånd och licensavgifter, vilket i slutändan leder till dyrare mobiltelefoner.

– Patent är till för att uppmuntra innovation, men på senare tid har det använts som ett vapen för att hindra utvecklingen. Istället för att konkurrera med nya funktioner och produkter har kampen flyttats till domstolarna, skriver David Drummond.

Patentexperten Florian Mueller som bevakat den senaste tidens patenttvister håller inte med David Drummonds påståenden.

– Som en oberoende observatör av dessa patenttvister kan jag inte se några tecken på att det handlar om en organiserad kampanj gentemot Google. Microsoft har köpt upp patent långt innan Android ens existerade, säger Florian Mueller.

David Drummond uppger i sitt blogginlägg att Google kommer att kämpa mot företag som försöker använda patentintrång som ett vapen mot konkurrensen.

– Vi kommer bestämt att bevara Android som ett alternativ för konsumenterna genom att stoppa de som försöker kväva det, skriver David Drummond.

Han uppger även att Google planerar att köpa upp patent från olika företag för att stärka företagets patentportfolio.

IDG News