Nyligen höll onlineencyklopedin sin årliga användarkonferens i San Francisco. Under ett tal varnade grundaren Jimmy Wales för ett tapp i antalet skribenter.

– Textbidragen är en fråga som Wikipedia måste fokusera mer på i framtiden, sade han till IDG News.

Enligt Wales beror minskningen på Wikipedias regler för redigering, som många användare anser är för komplicerade. Nya bidragsgivare får kritik för att de lämnar texter i fel format, samtidigt som gamla och erfarna skribenter ofta hamnar i konflikter med varandra kring redigeringsdetaljer.

Wikipedia ska därför göra det enklare att lämna och redigera texter. Sajten ökar även samarbetet med exempelvis professorer på universiteten får att dem att uppmana sina studenter att lämna fler bidrag, exempelvis i samband med att dessa gör efterforskningar för att göra inlämningsuppgifter.

Användare kan också skicka ett virtuellt märke, Wikilove, till varandra för att uppmuntra fler personer att skicka in bidrag. I dagsläget har Wikipedia fler än tre miljoner texter, men sajten har endast 90 000 aktiva skribenter. Enligt Sue Gardner, som är chef för Wikimedia Foundation, den organisation som driver Wikipedia, är målet nu att få in ytterligare 5 000 skribenter inom ett år.