Den internationella handelskammaren i USA, ITC, gick i går med på att starta en utredning mot mobiltelefontillverkaren HTC efter klagomål från Apple. Apple hävdar att HTC gjort flera patentintrång med sina Androidtelefoner.

Beslutet kommer efter att Apple i förra månaden lämnade in ett klagomål mot HTC där Apple ansökte om ett handelsstopp mot flera av HTCs Androidtelefoner.

Gårdagens beslut är ytterligare ett bakslag för HTC efter att ITC förra månaden utfärdade en preliminär bedömning att företaget bryter mot två av Apples patent. Utredningen betyder att HTC löper risken att fällas för patentintrång.

Ärenden kommer nu att utredas av en större panel bestående av domare från ITC som kan fälla eller fria HTC. Skulle HTC fällas som skyldigt kan företaget beläggas med importförbud av de berörda telefonerna på den amerikanska marknaden.

Det är ännu okänt vilka patent det rör sig om.

Klagomålet mot HTC är en del av en större attack mot Android som utkämpas av bland annat Apple och Microsoft. Apple har även stämt Samsung och lyckades nyligen tillfälligt stoppa försäljningen av företagets nya pekplatta Galaxy Tab 10.1 i både Australien och Europa.

IDG News