Google+, som lanserades i juni, blir det näst största sociala nätverket i USA före slutet av nästa år, visar en prognos från brittiska analysföretaget Yougov. Google+ gick från början ut starkt, säger Michael Nardis, som är analytiker på Yougov.

– Framgångarna minskar användarnas engagemang i Facebook och Twitter. Google+ kan bli ett hot mot båda, säger han till IDG News. Detta trots att tjänsten är under testning och att den som vill bli medlem än så länge behöver en personlig inbjudan.

Google+ har redan 25 miljoner användarkonton och 16 miljoner amerikaner ytterligare planerar att starta ett konto närmaste året. Chansen är stor att Google kniper andraplatsen efter Facebook på sociala nätverk i USA inom ett år. Med nuvarande ökningstakt kan Google+ passera såväl Myspace som Twitter och Linkedin i storlek, fastslår Yougov.

Deras studie bygger en enkät till 1000 amerikaner i vuxen ålder, som genomfördes mellan den 29 juli och den 2 augusti. Den visar att 13 procent av alla vuxna internetanvändare i USA har tecknat sig för ett konto med Google+. Ytterligare nio procent planerar att registrera sig inom ett år. Ett rön är att 31 procent av Facebook-användare med Google+ planerar att minska den tid de lägger ned på Facebook.