Det är skönt att på sommaren jobba med Projektet. Ensam. Bara jag och nätet och datorn. Göra research och skriva.

Det är dock väldigt frustrerande att bara kunna skrolla uppåt och inte nedåt med min ganska nya mus.

Den där mikroskopiskt knattrande känslan åt ena hållet med åtföljande raspande läte – och en fjantig friktionlös teflonkänsla åt andra och en pekare som står still hur man än tar sats.

Jag tänker att mitt sommarsvettiga finger får kulan att vattenplana. Å andra sidan är det förbluffande hur ofta mitt musfinger på sommaren tycks ha en tunn film av extra jungfrulig olivolja.

Uppgraderad handhygien och duk för fingertork hjälper inte.

Maktlösheten inför en allt mer slirande muskula är inget för den hetlevrade.

Så sitter man där och googlar efter ”tvätta musen Apple” och sånt.

man Får upp videoklipp där någon skär igenom den superlimmade skåran runt hela stackars musen med en schweizisk armékniv, klipp där han sedan trycker ned små tappar med en minimejsel, där han varsamt pillar bort kablar ur ett datachips i musens elektroniska buk, använder mikrokirurgi för att operera fram den lilla kulan för att till sist plocka fram kirurgspriten.

Visst har jag tvättat möss med tops och sprit men det var ju i en tid när hela djuret pilade runt på en tung kula som enkelt kunde plockas ut.

Kanske borde man hylla nördar som filmar hur det görs på en modern mus. Men stackars de som inte letar vidare.

Killen är ju duktig som lyckas slitsa en tejpremsa tills den blir två millimeter bred och tio centimenter lång och lyckas få den att försvinna ned på ena sidan av kulan och komma upp på den andra.

Bildserien är fin men det hela känns jobbigt.

Visst kan man försöka peta med hörnet på en post-it-lapp runt kulan men det verkar inte så effektivt. Någon tryckluftsburk med mikroskopisk slangsnabel har jag inte hemma.

Så snavar jag över det brutala grabbgeniet. Inget fjolleri, bara do it yourself-våld och do it yourself-action:

”I haven’t figured out a way to clean it. But when the scrollball stops working, I’ve found that I can press down very hard on the ball, itself, and roll it back and forth a few times. This seems to dislodge whatever is in there and it works fine again.”

Jag pressar kulan i botten och rullar uppåt. Pressar. Nedåt, åt vänster, åt höger, pressar, pressar.

Jag tänker på olivoljan och gör samma sak igen med en trasa under fingret – och har man hört, musen spinner som en katt igen!

Om man kämpar kan man hitta Apples egen metod, möjligen hittad på nätet och utlagd i efterhand: håll musen upp och ned och gnuggrulla frenetiskt med en trasa.

Fungerar inte klockrent så folk har kompletterat metoden med både tryck och alkoholfuktig trasa.

Lärdomarna är de vanliga: den kollektiva klurigheten på nätet vinner alltid. Viljan att dela med sig är fantastisk.

Men nu ska jag tillbaks till Projektet. Dags att knacka flitigt på tangentbordet.

Förresten ser jag att det verkligen behöver rengöras.