Enligt brittiska myndigheter spelade sociala nätverk en stor roll i de upplopp som härjat i Storbritannien den senaste tiden. Upprorsmakarna ska bland annat ha använt sig av Blackberry Messenger, Facebook och Twitter för att organisera sig.

Storbritanniens premiärminister, David Cameron, uppgav i torsdags att han vill diskutera ett förslag som går ut på att blockera åtkomsten av sociala nätverk om liknande oroligheter skulle inträffa i framtiden.

Tilltaget skulle likna vad Egypten och Tunisien gjorde när de båda ländernas invånare samlades för att protestera mot sina respektive ledare tidigare i år.

– Ingen kan ta det här förslaget på allvar. Sociala nätverk som exempelvis Twitter kan användas för nyttiga såväl som dåliga ändamål, säger Jim Killock på intresseorganisationen Open Rights Group.

Sedan upploppen började den 4 augusti har elva personer gripits misstänkta för att ha uppmanat till våld på Facebook. Vissa av dem ska enligt brittiska BBC även ha skrutit om sina plundringar på Twitter.

Storbritanniens inrikesminister, Theresa May, uppger att hon kommer att träffa representanter för Facebook, Twitter och RIM och diskutera hur företagen kan arbeta tillsammans med brittisk polis i framtiden.

– Vi föreslår inte att sociala nätverk kommer att blockeras helt, det är inte en realistisk lösning. Många användare av sociala nätverk är hederliga människor och en blockad skulle innebära stora ekonomiska konsekvenser, säger en taleskvinna för det brittiska inrikesministeriet.

Flera medlemmar i Storbritanniens konservativa parti vill emellertid se en hårdare linje.

– Vi skulle knappast gå under om Twitter stängdes av under en kort tid vid ett upplopp. Sociala nätverk är inte viktigare än en tågstation eller busstation, och ingen klagar om polisen stänger ned dessa tillfälligt, skriver den brittiska parlamentarikern Louise Mensch i ett Twittermeddelande.

Jim Killock på Open Rights Group anser inte att en blockad är ett tillräckligt bra skäl för att stävja upplopp. Metoden kan även användas som ett politiskt verktyg för att trycka ned legitima protester mot den sittande regeringen.

IDG News