Köpet ska enligt ett pressmeddelande sätta turbo på Android-utvecklingen och öka konkurrensen på mobilmarknaden. Google ska driva Motorola Mobility som ett separat bolag som kommer att fortsätta licensiera Android-plattformen från Google.

– Motorola Mobilitys fullständiga engagemang i Android har skapat en naturlig matchning för våra två företag. Tillsammans ska vi skapa fantastiska användarupplevelser som sätter superfart på hela Android-ekosystemet till gagn för konsumenter, partner och utvecklare, säger Googles vd Larry Page i en kommentar.

Google understryker att Android kommer att fortsätta vara en öppen plattform. Affären är avhängig godkännande från konkurrensmyndigheter i USA och EU och väntas slutföras i slutet av året eller tidigt 2012. Styrelserna i de båda företagen har enhälligt tillstyrkt affären.

I ett blogginlägg skriver Larry Page att Motorolas patent inom mobiltelefoni är en viktig del av affären.

"Köpet av Motorola ökar konkurrensen genom att stärka Googles patentportfölj, vilket bättre låter oss skydda Android från antikonkurrens-hot från Microsoft, Apple och andra företag", skriver Larry Page.