Google kammar med köpet av Motorola Mobility, värt 12,5 miljarder dollar, hem en bred portfölj av patent. Men de juridiska problem som mobiloperativsystemet Android står inför är långtifrån över, säger juridiska experter som IDG News har talat med.

Google har aldrig lagt någon större energi på att bygga eller skydda sin patentportfölj och har därmed tagits på sängen av de patentstrider som nu sköljer över hela mobilmarknaden. Android står därmed inför ett antal rättstvister, däribland en miljardstämning från Oracle och attacker från Apple mot Androidtillverkare som HTC och Samsung. Även Microsoft hävdar att dess patent ingår i Googles mobiloperativsystem.

Motorola-köpet, som aviserades i måndags, är ett sätt för Google och dess partner att skydda sig från juridiska attacker från Apple och andra konkurrenter. Men det är för sent för Google att skydda sig mot de stämningar som redan är på gång och Google lär inte få någon rättslig hjälp mot Oracle och dess stämning mot Google avseende intrång i företagets Javapatent.

Alexander Poltorak, som är styrelseordförande och vd på patentkonsultföretaget General Patent Corp i USA, anser att Motorolas portfölj kan ge visst skydd mot företag som vill stämma Google eller dess partner.

– Nu tänker de sig för två gånger, innan de stämmer, eftersom de kan räkna med att Google slår tillbaka, säger han och fortsätter:

– Om företagen stämmer en Google-partner, kan Google flytta vissa Motorola-patent till dit tillfälligt, så att de kan försvara sig.

Enligt David Mixon, patentjurist på Bradley Arant Boult Cummings, så är köpet snarare reaktivt än offensivt.

– Google blev överbjudna i patentauktionen efter Nortel av ett konsortium lett av Microsoft och Apple. De kände helt klart ett visst tryck, säger han.

Florian Mueller, som driver patentbloggen Foss, anser att förvärvet av Motorola är ett uttryck för köparens desperation.

– Förvärvet skyddar inte Android. Motorola Mobility har redan skjutit av sina bästa skott i stämningar mot Apple och Microsoft, med begränsad effekt som det ser ut, säger han.

Och något skydd i den värsta rättstvisten som Google är inblandad i, mot Oracle-rättegången, är inte att vänta med Motorola-köpet.

– Visserligen har Google mycket pengar, så företaget kan betala ett stort skadestånd till Oracle, om nödvändigt, säger Jonathan Goldberg, som är analytiker på Deutsche Bank:

– Men för mig är det ett mycket större orosmoment hur hela ekosystemet kring Google ska skyddas, fortsätter han.