En analys från Frost & Sullivan stärker misstankarna om att Google bara är ute efte Motorolas patent. Analysen gäller Googles bud på Motorola jämfört med andra patentköp. Googles bud på Motorola är värt 12,5 miljarder dollar, vilket motsvarar 510 204 dollar per Motorola-patent och ansökan. Motorola uppger sig ha 24 500 patent.

Siffran visar sig vara identisk med vad Microsoft betalade för en portfölj av Novell-patent förra året. Köpesumman för 882 patent låg på 450 miljoner dollar, vilket blir 510 204 dollar per Novell-patent. Google-köpet skulle i sådana fall inte handla om att slå sig in på hårdvara, utan enbart om att förvärva en patentportfölj och få mobilverksamheten på köpet.

"Det antyder att Google inte är speciellt intresserat av själva mobilverksamheten", skriver Frost and Sullivans analytiker Craig Cartier, i en kommentar till IDG News.

Jonathan Goldberg, som är analytiker på Deutsche Bank, anser att det är troligt att Google har sneglat på Novells utförsäljning vid värderingen inför budet på Motorola. Även om många faktorer avgör värdet på en affär, så skulle det inte förvåna mig om de har använt Novell-affären som jämförelse, säger han:

– Och är det så värderingen har skett, så adderar det trovärdighet till teorin att Google endast bryr sig om patenten, inte Motorolas övriga verksamhet.

Google har avböjt att kommentera ifall priset för Novell-patent har styrt köpesumman. Men när budet lades uppgav Google att Motorola ska drivas som ett separat bolag. Budet är i första hand tänkt att stärka Googles patentportfölj så att företaget skydda Android från rättstvister med Microsoft, Apple och andra.

Google kan till och med vara berett att sälja mobilbolaget vidare och bara behålla dess patent och mjukvarutillgångar, uppger Caroline Gabriel, som är analytiker på Rethink Research.

– Faran ligger i att Google har betalat 2,5 miljarder dollar för ett patentinnehav, och samtidigt har fått ett bolag som Google inte vet hur det ska driva. Det kan skada den mjukvaruplattform som Google vill skydda, uppger hon.

Fakta

I dagsläget befinner sig Android under attack på många fronter. Telefontillverkare som HTC, Motorola och Samsung står inför stämningar från Apple för sina lurar. Microsoft har övertygat HTC och andra företag att licensiera dess teknik för Androidtelefoner.

Och Oracle har stäm Google för patentrintrång, avseende Android. Att köpa Motorolas stora patentportfölj kan hjälpa Google att försvara sig och sina partner mot juridiska hot. Men att behålla Motorolas mobilbolag kan även skapa problem. Andra Androidtillverkare, som HTC och Samsung, kan uppleva att de licensierar mjukvara från en konkurrent, om Motorolas mobiltillverkning befinner sig inom Googles väggar.