Nu börjar det rättsliga efterspelet till skandalföretaget Yellow Registers kontroversiella säljmetoder, som CS har skrivit om tidigare.

Småföretagare har ringts upp i stor skala av munviga försäljare som försäkrat att de ”inte säljer någonting” och erbjudit kostnadsfri hjälp med att lägga upp webbsidor. Trots det har det sedan dykt upp fakturor på tusentals kronor.

Massor av småföretagare som känner sig lurade har vittnat om att avtalen med Yellow Register är det närmaste omöjliga att säga upp.

Förra året bildade ett drygt femtiotal företag tillsammans en förening för att stämma Yellow Register i marknadsdomstolen.

Nu kommer domen – som förbjuder Yellow Registers säljmetoder. Om företaget fortsätter locka kunder med falska gratiserbjudanden väntar viten på en miljon kronor. Yellow Registers juridiska ombud försvarade sig i domstolen med att försäljningsmetoderna hela tiden stått i strid företagets policy och riktlinjer till de anställda.

Yellow Register tvingas också betalda de lurade företagens rättegångskostnader på drygt 600 000 kronor.

Tomas Bergström, som leder föreningen Småföretagare mot Yellow Register Online, känner sig nöjd med domen.

– Det här är positivt. Det här påverkar nog företagarsverige rätt så stort, säger han.

Han tror domen kommer att leda till att fler företag med liknande säljmetoder som Yellow Register också dras inför Marknadsdomstolen.

Parallellt med prövningen i Marknadsdomstolen driver Boråspolisen en förundersökning mot företaget efter att ha fått in flera anmälningar om bedräger.