Börsen åker bergochdalbana. Kurserna svänger vilt, inte sällan flera gånger under en och samma dag. De senaste veckornas börsturbulens har satt den ökade andelen av datorstyrd högfrekvenshandel under luppen som en tänkbar delförklaring till de snabba kasten.

– Svängningarna är helt galna. Jag vet inte vad man annars ska säga. Vi har sett rekordhöjder och rekorddippar på bara några dagar. Det är vad den elektroniska handeln har gjort, säger David O'Dowd, analytiker på IDC till Computerworld.

Han bevakar amerikanska marknader, där andelen högfrekvenshandel är ännu större än i Sverige.

Igår kallade ledningen för Stockholmsbörsen Nasdaq OMX till ett pressmöte för att gjuta olja på vågorna.

– Det är bra och hälsosamt med en diskussion om högfrekvenshandel. Men den har inte påverkat volatiliteten i marknaden. Idag ser vi snarare högfrekvenshandel som ett smörjmedel som tillför likviditet på marknaden, säger Carl-Magnus Hallberg, global it-chef på Nasdaq OMX.

Sett över tid har inte börsvängningarna blivit större sedan högfrekvenshandeln kom in i bilden på Stockholmsbörsen, snarare tvärtom, enligt Per Högberg, chef för marknadsanalys på Nasdaq OMX.

Carl-Magnus Hallbergs definition av högfrekvenshandel är att algoritmer i börsmäklarnas datorer genomför en aktieaffär via Stockholmsbörsens it-system på en tusendels sekund eller mindre.

Med den definitionen är i dag är runt 25 procent den samlade börshandeln i Stockholm att karraktärisera högfrekvenshandel.
Så sent som för ett och halvt år sedan förekom ingen högfrekvenshandel alls på Stockholmsbörsen. Men efter att Stockholmsbörsen sjösatt sitt nya betydligt snabbare handelssystem har andelen högfrekvenshandel ökat med explossiv hastighet.

I USA står högfrekvenshandeln redan för mellan 50 och 60 procent av börshandeln. Carl-Magnus Hallberg tror att högfrekvenshandeln kommer att fortsätta öka även på Stockholmsbörsen.

– Den kommer att öka, men jag tror också att det finns en gräns. Den här typen av handel kan inte existera om det inte samtidigt finns en mer långsiktig handel, säger Carl-Magnus Hallberg.

I dag görs mer än hälften av alla transaktioner på Stockholmsbörsen från mäklarsystem som hyrt plats i direkt fysisk anslutning till börsens it-system för att ytterligare korta transaktionstiderna. För att garantera alla så kallade co-localtionkunder får exakt samma svarstider till börsens handelssystem är alla anslutna med exakt lika långa fiberkablar, enligt Carl-Magnus Hallberg.

Nästa utvecklingssteg för att ytterligare korta transaktiontiderna i börssystemen kan eventuellt bli att börsmäklarnas algoritmer flyttar direkt in i börsens it-system inom ramen för någon slags molntjänst, säger han.

Carl-Magnus Hallberg berättar också att han har en speciell grupp av ingenjörer på it-avdelningen specialutvecklar hårdvara som är skräddarsydd för att ytterligare korta transaktiontiderna.

– Vi måste bli snabbare. Möter inte vi de här kraven, så gör någon annan börs det. Det finns inget stopphandtag att dra i när det gäller den här utvecklingen, säger Carl-Magnus Hallberg.