15-åringen anklagas för att olovligen laddat ner och samtidigt laddat upp totalt 24 filmer. Fredrik Ingblad klargör att han inte själv laddat upp ursprungsfilmerna, utan bara spritt tidigare uppladdat material.

Polisanmälan gjordes på den skola i Göteborg pojken gick på. Det hela upptäcktes då skolans it-avdelning sett att 15-åringens dator, som skolan försett honom med, spridit virus. När pojken konfronterades under en lektion såg skolans personal att det fanns nedladdade filmer och att filmer höll på att spridas via fildelningstekniken bittorrent. Datorn beslagtogs och undersöktes, och man fann att så verkligen var fallet. Man kunde också konstatera att det enbart varit eleven i fråga som varit inloggad på datorn. Skolan valde att polisanmäla.

Fredrik Ingblad blev då som åklagare kontaktad. Eftersom det klassas som ett målsägandebrott, där det krävs information från rättighetshavarna om filmernas rättigheter, kontaktade han i sin tur Rättighetsalliansen Europa AB, tidigare Svenska Antipiratbyrån. De representerar filmbolagen, bland annat SF, Warner och Nordisk Film, vars filmer 15-åringen anklagas för att ha fildelat. De ansåg att polisen skulle gå vidare med åtalet.

Enligt Fredrik Ingblad är det ovanligt att anmälan kommer från skolor.

– Jag har själv aldrig varit med om det tidigare. Det brukar vara antipiratbyrån, eller polisen som vid husrannsakan i andra syften hittar bevis för fildelning.