Apples medgrundare och vd, Steve Jobs, meddelade i går att han avgår som vd för företaget. I ett brev till Apples anställda meddelar Steve Jobs att han inte längre anser sig kunna uppfylla sina åtaganden och lämnar över vd-posten till Tim Cook.

– Jag har alltid sagt att om det kommer en dag då jag inte längre kan möta de plikter och förväntningar som ställs på mig som vd för Apple, är jag den första som kommer att erkänna det. Den dagen har nu tyvärr kommit, skriver Steve Jobs i ett brev till Apples anställda.

Steve Jobs har varit sjukskriven sedan januari på obestämd framtid. Under hans frånvaro har Apples operative chef, Tim Cook, agerat ställföreträdande vd. I sitt brev till Apples anställda rekommenderar Steve Jobs att Tim Cook utses till ny vd för företaget.

– Jag avgår härmed som vd för Apple. Jag vill dock behålla min roll som styrelseordförande om styrelsen finner mig lämplig för jobbet. Vad gäller min efterträdare ger jag mina starkaste rekommendationer att vi följer våra planer och utser Tim Cook som vd för Apple, skriver Steve Jobs.

Apples styrelse godkände i går Steve Jobs avskedsansökan och röstade för att han sitter kvar som styrelseordförande. Tim Cook utsågs till vd för Apple och fick även en plats i företagets styrelse.

– Steve Jobs kommer fortsätta att arbeta för Apple samt bidra med sin unika insikt, kreativitet och inspiration. Hans extraordinära vision och ledarskap räddade Apple och har sedan fört företaget till en position som världens mest innovativa och värdefulla teknikföretag, säger Art Levinson, styrelsemedlem i Apple och vd för Genentech.

Tim Cook har sedan länge ansetts vara den naturliga efterträdaren till Steve Jobs. Som operativ chef har han haft det yttersta ansvaret för Apples globala försäljning och logistik.

Tim Cook ligger bland annat bakom Apples butikskedjor världen över. Han började på Apple 1998 efter att ha arbetat som chef för inventarier och materialinköp på Compaq.

– Steve Jobs har alltid varit visionären på Apple medan Tim Cook är mer praktiskt lagd, vilket han är mycket bra på. Problem kan dock dyka om några år när företaget måste möta en verklighet som inte är märkbar i dagsläget, säger Roger Kay på analysföretaget Endpoint Technologies Associates.

Flera analytiker visade dock ingen större oro att Tim Cook tar över som vd. Apple befinner sig just nu i en väldigt stark position och det skulle kräva ett mycket stort misstag från Tim Cook för att den positionen ska rubbas, säger en analytiker.

Apples aktie föll med fem procent när amerikanska börshandeln stängde under onsdagen.

IDG News