Tim Cook har tidigare gjort sig känd för att vara extremt driftig som operativ chef. Nu träder han fram i rampljuset som efterträdare till Steve Jobs på vd-tronen. Även om Steve Jobs förblir styrelseordförande, så får Tim Cook, två nya och tyngre roller. Han blir ansvarig för Apples långsiktiga utveckling och talesperson utåt, vilket båda är tuffa utmaningar med tanke på Steve Jobs ledarskap och karisma.

Länge har Cook ansetts vara Jobs naturlige efterträdare. Som tidigare operativ chef skötte han för Apples dagliga verksamhet, liksom global försäljning, logistik, tjänsteutbud och support. Han har även erfarenhet av att leda Apple under Steve Jobs frånvaro, exempelvis från januari till i somras.

Ändå finns frågor om Tim Cook kan gjuta liv i Apples innovation i Steve Jobs anda. Jobs har gjort varit känd för engagemang, produktkänsla och egensinnighet: att gå vägar ingen annan vågade. Det har inspirerat Apples anställda och lett till att företaget har legat i fronten av marknadstrenderna.

– Steve Jobs har alltid varit visionären på Apple, medan Tim Cook har varit den operative chefen, och han är duktig. Problemen kan uppstå om några år när Apple måste se saker och identifiera nya trender som inte är möjliga att se idag, säger Roger Kay, som är Endpoint Technologies Associates, till IDG News.

Jobs kommer under överskådlig framtid behålla greppet om både design- och produktfrågorna. Han lär fortsätta ha inflytande på Apples utveckling de kommande åren, säger Gartners analytiker Michael Gartenberg.

– Apple har dessutom duktiga team inom design och marknadsföring, som har omvandlat Apples lanseringar till framgångsrika produkter, säger Gartenberg.

Ett exempel är industridesignern Jonathan Ive, som var den ledande kraften bakom Iphone, Ipad och Ipod.

Som operativ chef har Cook även lett Apples Mac-division och även stöpt om företagets distributionsnät och butiker. Innan han började på Apple 1998 var han inköpschef på Compaq. 

– Även om Cook inte matchar Jobs i kreativ förmåga, så är han den bästa personen för att hålla ihop allt vad Apple gör. Här behöver Apple en ledare som ser till att den dagliga verksamheten fungerar, säger Michael Gartenberg.

Fakta

Tim Cook, som nu blir Apples vd, är 50 år. Han handplockades till Apple 1998 av Steve Jobs , efter att tidigare ha varit inköpchef på Compaq. Han har även tolv år bakom sig på IBMs pc-division som USA-chef inom distribution och logistik.

Från att ha lägre chefspositioner inom den globala operativa verksamheten på Apple, blev han operativ chef i januari 2007. Där har han konsoliderat tillverkningen, stängt fabriker och utökat partnersamarbetena inom tillverkning. Han har även varit tillfällig vd, under två månader under 2004, samt 2009, när Steve Jobs var sjukskriven för en levertransplantation.
Cook har styrt Apple sedan i januari, under Steve Jobs sjukskrivning. Maktfördelningen har varit att Steve Jobs har beslutat och Tim Cook har genomfört besluten. Från och med den 24 augusti är han även vd för Apple.

Han har en kandidatexamen i maskinteknik från Auburn University och en MBA-examen från Duke University.