I normala fall är en vd som avgår för att istället bli styrelseordförande ingen större nyhet, men när Steve Jobs på Apple tar steget är ingenting normalt. Inget börsnoterat företag har i så hög grad som Apple varit präglat av en persons tänkande och handlande. Oron blir därför enorm när Steve Jobs lämnar vd-posten och i värsta fall dukar under i kampen mot sin cancer.
Aktiemarknaden reagerade direkt. Kursen sjönk fem procent.
Steve Jobs är den enda ledaren som varit med hela tiden från 1970-talet då datorindustrin grundades i Silicon Valley. Ända sedan han blott 21 år gammal grundade Apple har han varit synonym med innovation – både vad gäller produkter, affärsmodeller och design.
1985 besökte Steve Jobs Stockholm. Han bodde på Grand och skulle vidare med flyget till Lund för att underteckna ett avtal med universitetet. På kvällen bjöd han sex, av totalt nio, anställda på Apple i Sverige på middag på Franska verandan. Samma år lämnade Jobs företaget. Middagsgästerna på Grands franska upplevde Jobs som ”speciell”, men han visade inga tecken på att han skulle sluta.
John Sculley tog över. Då var den interna bruttomarginalen 70 procent på mac-modellerna. En sommar i slutet av 1980-talet var också John Sculley i Stockholm. Inför betydligt fler Appleanställda och återförsäljare predikade han vikten av höga marginaler och därmed priser. Budskapet gick hem, stämningen var god, men så åkte han hem till Palo Alto och Apple tvärvände. I fortsättningen var det prissänkningar som gällde. Styrelsen vann.
Sedan var det svängdörrar i ledningen, lönsamheten dök och bolaget var konkursmässigt.
1997 kom Steve Jobs tillbaka till ledningen när Apple köpte det av Jobs grundade företaget Next.
En händelse senare samma år illustrerar den enorma tron Jobs har på sig själv – han tog hjälp av ärkerivalen Microsoft. Under burop stod han på scen på Macworld med Bill Gates. Microsoft investerade i företaget och Apple överlevde. Jobs storhet manifesterades än en gång när Apples höga bruttomarginaler var tillbaka.
Marginal är bätte än volym. Men det räcker inte att enbart säga det. Allt måste hänga ihop: funktion, paketering och marknadsföring. Det fanns gott om mp3-spelare när Apple lanserade sin Ipod. Framgången kom inte enbart genom funktionen, utan i kombinationen med Itunes och designen. På samma sätt är det med Iphone och Ipad. Idag har miljarder nedladdningar gjorts från App Store.
Förra året omsatte Apple Norden 5 miljarder kronor. Inte så pjåkigt för ett företag med 40 anställda. Det kan bara ett företag med kultstatus göra. Nu återsår att se om Apple kan behålla kultstatusen med en betydligt beigare rorsman.