Telia, Tele2 och Bredbandsbolaget har de senaste åren arbetat intensivt med att uppgradera sina nät från 100 till 1 000 Mbit/s, men det är först i höst som privatkunderna kan börja få tillgång till de snabba näten.

– Vi är inte först att satsa, men tidigt ute med lansering i bred skala, säger Jesper Hedblom, marknadschef på Bredbandsbolaget.

För tre år sedan inledde Bredbandsbolaget tester med 1 Gbit/s i ett antal fastigheter, men den bredare utrullningen har dragit ut på tiden.

– Våra utvärderingar visade att kunderna var mycket nöjda med upplevelsen, men tyvärr kunde vi då inte leverera gigabittjänster till ett pris som var så attraktivt som vi önskade, säger Jesper Hedblom.

Nu under hösten ska kunder i centrala Stockholm och i Linköping kunna surfa i hastigheter på 1 Gbit/s till en månadskostnad på 900 kronor. Det går även att nöja sig med 250 Mbit/s och då kommer man undan med 500 kronor per månad.

För att kunna komma upp i de snabbaste hastigheterna krävs att fastigheten har fiberanslutning. Jesper Hedblom säger att Bredbandsbolaget tror att nätuppgraderingen över hela landet blir klar senast vid utgången av 2013.

Även konkurrenterna är långt framme i sina planer på att erbjuda 1 Gbit/s till abonnenterna. Våren 2010 kunde Telias kunder gå in på företagets webbplats och lämna intresseanmälningar. På telia.se/fiberlan står följande att läsa: ”Är din bostad ansluten till vårt fibernät? Då kan du surfa med vårt mest kraftfulla bredband – 100 Mbit/s, och snart upp till 1 000 Mbit/s!”. Förra våren uppgavs priset 1 000 kronor per månad, något som säkerligen kommer att justeras ner nu när flera konkurrenter satsar.

På Tele2 uppger presschefen Annika Kristersson att många kunder redan kan få bredband på 1 Gbit/s.

– Informationen finns ännu inte på vår hemsida, men de som bor i ett hus där vi har lan som stöder 1 Gbit/s har fått information om detta och de beställer det genom att stoppa in en sladd i väggen till en dator. Då kommer de till en portal där de kan välja hastighet, säger Annika Kristersson.

Priset ligger på 800 kronor per månad.

I dagarna har Com Hem gått ut med breda reklamkampanjer för bredband på 200 Mbit/s, något som företaget uppger ska bli tillgängligt för 1,6 miljoner hushåll inom kort.

– Teoretiskt sett klarar vår infrastruktur bra mycket högre hastigheter, men då kan det vara modem och annan hårdvara i nätet som begränsar och i så fall behöver uppgradering. I dag ser vi ingen bred efterfrågan på hastigheter över 200 Mbit/s, säger Jessica Sjöberg, presschef på Com Hem.

Fakta

  • För att nå så höga hastigheter krävs ett accessnät med fiber som når långt ut, nära konsumenten.
  • Med 1 Gbit/s ska man kunna ladda ned en musikfil på 0,05 sekunder eller en dvd-film på en minut.
  • I de erbjudanden som nu kommer är det 1 Gbit/s nedströms och 100 Mbit/s uppströms som gäller.