Pojken ertappades med att ladda hem – och samtidigt dela ut – 24 filmer från den dator skolan hade gett honom. När hans dator började sprida virus kontrollerades den och fildelningen upptäcktes.

Skolan såg inte mellan fingrarna med kopieringen och polisanmälde 15-åringen. På tisdagen inleddes rättegången, som hölls bakom stängda dörrar, rapporterar flera medier.

Men tingsrätten friar nu pojken, eftersom han inte anses ha agerat med uppsåt eller med oaktsamhet. Däremot har han medgivit omständigheterna, det vill säga att fildelningsprogrammet var igång på hans dator.

Domen ska dock överklagas till hovrätten.

– Jag kan inte gör något annat än att överklaga. Det är en absurd dom helt enkelt, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad till DN.se.

15-åringen är sannolikt den yngsta någonsin att åtalas för brott mot upphovsrätten genom illegal fildelning. Att det dessutom var hans egen skola som stod bakom anmälan har gjort att fallet väckt stor uppmärksamhet.

– Jag har själv aldrig varit med om det tidigare. Det brukar vara antipiratbyrån, eller polisen som vid husrannsakan i andra syften hittar bevis för fildelning, sa Fredrik Ingblad till CS nyligen.