Efter bara några månaders arbete på Google så blir Javalegendaren James Gosling istället mjukvaruarkitekt på USA-företaget Liquid Robotics, som utvecklar robotar för utforskning av världens oceaner.

Gosling började på Google så sent i mars. Han var helt tongivande bakom utvecklingen Java när han tidigare arbetade på systemjätten Sun. När Oracle förvärvade Sun följde Gosling med, men slutade efter en konflikt.

När Gosling därefter tog anställning på Google, så visste han inte exakt vad han skulle arbeta med, utan förväntade sig att göra lite av varje. Trots en kort tid som Google-anställd uttrycker han inga bittra känslor mot sökmotorjätten:

"Jag har förvånat mig själv och styrt om ytterligare i karriären. Jag hade en fantastisk tid på Google, där jag mötte mängder av intressanta människor. Men jag mötte också många personer utifrån som gjorde mig rasande. Efter en del ångest bestämde jag mig för att lämna Google" skriver han på bloggen.

På Liquid Robotics ska han att arbeta med utveckling av robotmjukvara för sensorer och navigering på robotarna, samt med utveckling av företagets datacenter. "Dagens system fungerar bra, men de har ett antal problem som jag ser fram emot att jobba med, skriver han på bloggen.

Om betydelsen i stort av sitt karriärbyte skriver han:

"Liquid Robotics kan helt och hållet ändra på hur vi ser på oceanerna. Vi kommer att få mycket större bredd och detaljrikedom i data på ett billigare och på ett bättre sätt. Det handlar om att lösa ett stort dataproblem och ett storskaligt kontrollproblem, som båda är fascinerande och har varit en passion för mig under många år".