Det dröjde först någon dag innan företaget kom på att det fanns spionprogramvara installerat på datorn, och ytterligare några dagar innan datorn användes efter stölden. Men när tjuven sedan satte fart ramlade det in uppgifter. Varje halvtimma skickade programvaran rapporter om vad som pågick i datorn.

Först fick datorägarna en bild på tjuven genom datorns webbkamera. Snart fick de också namn tack vare att han loggade in på Facebook. Med lite internetkunskaper kunde de snabbt även få fram en adress. De hörde av sig till polisen, som enligt en av datorägarna till en början inte verkade särskilt intresserade.

– När jag skulle skicka in materialet så var polisen tvungen att leta upp sin egen e-postadress. Och sedan kunde de inte ta emot filer större än några megabyte, så de kunde inte ta emot bilderna, säger datorägaren.

De vill båda vara anonyma eftersom polisen fortfarande inte har agerat. Till sist verkade det dock som uppgifterna kom fram, och polisen öppnade upp anmälan igen.

Men nu har det gått över två veckor, och under tiden har det kommit mer och mer information. Med hjälp av fotona får de inte bara en bild på tjuven, utan även dennes partner och nu har de snart planlösningen på hela lägenheten.

– Jag hade kunnat rita upp hur hela deras kök ser ut, säger en av datorägarna.

Och hela tiden kommer allt mer personlig information. De får veta familjeförhållanden, de får vara med på fester och vid matlagningen, allt genom den stulna datorns webbkamera. De får vara med och näthandla, och ser alla tjuvens surfvanor. De får till och med veta, lite mer än de kanske önskade, om tjuven och dennes partners porrsurfande.

Nu verkar det dock som att polisen har kommit någon vart.

– Jag kan säga att vi antagligen kommer hämta datorn i veckan, säger kriminalinspektör Kim Österblom.

Men att ärendet tagit lång tid verkar ingen på polisen hålla med om.

– Jag ser inte att det varit någon fördröjning alls, säger kriminalkomissarie Torsten Stålnacke.

Hans uppgift var att kort granska ärendet för att sedan skicka det vidare till utredaren. Han tittar efter och följer ärendets väg, och ser inga dröjsmål. Det som enligt honom verkar ta längre tid än vanligt är att utredaren väntat lite med att skicka en patrull för att hämta datorn, något som enligt honom beror på att ärendet nådde polisen i semestertider.

Fakta

Gratisversionen av Prey, ett av flera program av denna typ, installeras på datorn, och kan sedan aktiveras via programmets hemsida. Där får man sedan rapporter i upp till varje halvtimme, om den till exempel blivit stulen.

I rapporten innefattas bland annat bilder tagna genom datorns webbkamera, information om alla program som är öppna på datorn, samt en skärmdump från datorn.
Möjligheten finns också att helt stänga ner datorn.
Betalar man för programmet kan man få en livestream med vad som försiggår i datorn.