I dag rusar priset för en extern hårddisk upp med upp mot 20 procent när Copyswede inför sin nya privatkopieringsavgift på externa hårddiskar och usb-minnen.

För privatkunder ligger avgiften på 80 kronor för en extern hårddisk och en krona per gigabyte för usb-minnen. Avgiften är tänkt att ekonomiskt kompensera skådisar och tonsättare för tillåten privatkopiering av exempelvis film och musik.

Förra året drog Copyswede in 89 miljoner kronor i privatkopieringsavgifter. Copyswede pyttsar ut en stor del av pengarna till olika rättighetsorganisationer, en dryg tredjedel av miljonerna delas ut till enskilda artister och skådisar.

Copyswede inför ensidigt den kontroversiella avgiften utan att ha lyckats komma överens om avgiftsnivåer med Elektronikbranschens branschorganisation. Förhandlingarna mellan parterna bröt samman tidigare i år.

Sedan tidigare tar Copyswede ut privatkopieringsavgift på tomma dvd-skivor och mp3-spelare. Men Copyswede intäkter faller och organisationen vill ha in fler produkter i avgiftsystemet, bland annat hårddiskar och vissa mobiltelefoner. Hårddiskavgifter finns redan i exempelvis Frankrike och Spanien.