– Många av oss springer runt i ett ekorrhjul och glömmer att fokusera på det som är viktigt. För att komma ur det behövs tid för reflektion. Man kan likna det vid ett trafiksystem – det behövs tomrum för att få det att fungera. Själv har jag två dagar slacktid i veckan då jag kommer ikapp med mejlen, läser facklitteratur och skriver på en bok.

Hur kommer man fram till vad som är viktigt?

– Du behöver ta kontroll över dina prioriteringar och det kan du få genom att lista det som tar tid i ditt liv. Gå igenom vad som verkligen ger dig något och vad du kan vara utan. Sedan gäller det att se hur du kan bli av med det du vill avvara. Det kan handla om att fasa ut kunder som inte ger något, vilket i ett kort perspektiv ger mindre pengar, men mer tid åt annat som i längden är mer lönsamt.

Hur prioriterar man rent praktiskt?
– Tänk ut vad du gjort den senaste veckan under dygnets alla timmar. Ta fram en bunt papperslappar och skriv ner vad du har gjort och hur mycket tid det tagit. Det kan vara sysslor på jobbet, att du lagar mat, hämtar barn eller ägnar dig åt ett fritidsintresse. Skriv även ner vad du vill göra som du inte hinner i dag. Sen ska du välja bort lappar, alltså sysslor, för att få in det du vill.

Hur övertygar man sin chef om att få schemalagd ”slacktid”?

– Det vill till att man har en chef som tänker på mer än debiterbar tid. Ta en diskussion med chefen och börja med att föreslå en halvdag som inte är schemalagd. Genom att få mer frigjord tid blir du mer effektiv, får en möjlighet att utveckla dig så att du kan ta mer betalt per timme om du är konsult, och dessutom få den typ av kunder du vill ha.