Det var för ungefär tre veckor sedan som två tjuvar tog sig in på en inkubatorverksamhet i Stockholm och tog med sig två datorer. Vad de inte visste var att en av datorerna hade ett spionprogram installerat.

Datorägarna kunde nu följa den misstänkta tjuven när han använde datorn, och fick både bilder av personen och hans handhavanden i datorn. Men polisen verkade både ointresserad och ställd inför den stora massan av digitala bevis.

Det var först när Computer Sweden publicerade en artikel om händelsen som polisen gjorde ett tillslag. Redan samma dag som artikeln publicerades slutade datorn att sända. När Ludvig Dieder, vars stulna dator hade spionprogrammet installerat, till sist fick tag på polisens utredare på fredagen, visade sig att de hade datorn i beslag.

Nu känner han sig lättad.

– Det känns bättre nu när polisen har datorn. Jag hoppas bara att litiumbatteriet inte pajar medan vi väntar på att få tillbaka den.

Men det verkar dock ta ett tag innan datorn kommer tillbaka till honom. Tjuven hävdar nämligen att han köpt datorn.

– Det har verkligen varit en berg-och dalbana. Först hopplös efter att jag blivit av med datorn, sedan jätteglad för att man fått alla bevisen. Sedan det här med att polisen inte kan ta emot bevisen. Och sen glad för att de tagit in datorn, och sedan hopplös nu igen för att det kommer ta sådan tid, säger Ludvig Dieder.

Linus Gunnarsson, ägaren av inkubatorverksamheten, vars dator blev stulen tillsammans med Ludvig Dieders, berättar att ett vittne kände igen tjuven och hans förmodade kumpan på en av bilderna som kom från datorn. Kanske kan det hjälpa att få tillbaka även Linus dator.

– En förhoppning jag inte tror så mycket på om jag ska vara ärlig, säger han.

Han tycker också att det är lite lustigt att tillslaget skedde bara några timmar efter att artikeln publicerats. Computer Sweden hade då några dagar tidigare varit i kontakt med utredaren för ärendet.

– Man kan ju tro att det finns ett visst samband, säger Linus Gunnarsson och skrattar.