Ipad och andra pekplattor har blivit populära bland privatpersoner och kommuner som ser dessa som en ersättare för pappershantering. På företagssidan är framgångarna dock måttliga. Under försommaren redovisade CS en undersökning som visade att mycket få beslutsfattare anser att denna typ av produkter tillför något värde. Men nu kommer de första tecknen på att leverantörerna försöker möta skepsisen.

Det gäller inte minst Lenovos pekplatta. Den finns inte på Elgiganten, Siba och övriga butiker som riktar sig mot privatkunderna. När Lenovo presenterar Thinkpad Tablet för den svenska pressen poängteras gång på gång att man vill satsa på företag.

Lenovos produktchef Johan Freidlitz berättar att tidiga versioner av pekplattan funnits ute för test på ett 70-tal företag som bidragit med önskemål om den slutliga paketeringen. Det har lett till att man samarbetat med företag som Cisco, Juniper, McAfee, Absolute Software, Good och Dataviz som bidragit med produkter för att höja säkerheten och se till att pekplattan kan användas för att komma åt även känsliga filer från företagens servrar.

– Företagskunderna vill kunna använda produkter av det här slaget som en naturlig förlängning av infrastrukturen så vi har försäkrat oss om att Thinkpad Tablet ska kunna administreras centralt utan krångliga inställningar, säger Johan Freidlitz.

Större kunder kan redan från fabrik få Thinkpad Tablet färdigkonfigurerad med alla säkerhetsinställningar och samma policy som gäller för vanliga kontorsdatorer.

Med hjälp av verktyg som Landesk eller Microsofts System Center ska administratören från centralt håll kunna ställa in vad de enskilda medarbetarna får göra med sin pekplattor.

– Vissa företag tillåter inte att man ansluter usb-minnen eller använder kamera och då kan man slå av dessa funktioner. Dessutom går det att radera allt innehåll på enheten om den skulle komma på avvägar, säger Johan Freidlitz.

Fakta

Lenovos pekplatta har en skärm på 10,1 tum, väger 750 gram och har uttag för minneskort, usb och hdmi. Den har dubbla kameror, en på två megapixel och en på fem megapixel.

Processorn är en dubbelkärnig Nvidia Tegra på 1 GHz, arbetsminnet på 1 GB medan internminnet rymmer upp emot 64 GB.

Priset för en modell med wifi, 3g och 32 GB ligger på 4 730 kronor exklusive moms och på 5 400 kronor för 64 GB.
Som extra tillbehör finns ett tangentbord som ansluts via usb och kostar drygt 300 kronor.