För bara några timmar sedan medgav Microsoft att någonting fel, då de på sitt officiella Twitter-konto för Office 365 meddelade att företaget undersökte avbrott i tjänsterna. Störningar i tjänsterna rapporterades för backup-tjänsten Skydrive och Hotmail.

Problemen gällde alla tjänster globalt, och även msn.com ska ha varit drabbat. Ungefär två timmar efter den första uppdateringen meddelade Microsoft att felet antagligen berodde på ett dns-problem.

Den för företag viktigaste tjänsten, det webbaserade kontorspaketet Office 365, var otillgänglig under en längre tid. Strax innan nio på morgonen svensk tid meddelade Microsoft att Office 365 var på väg att börja fungera igen.

Microsoft lanserade tjänsten som ett alternativ för företagsanvändare i somras. Eftersom Office 365 körs via Microsofts datacenter är driftsäkerheten en av nyckelfaktorerna för att övertyga företag om att våga lägga ut till exempel ordbehandlingsprogram på webben istället för att installera det på användarnas datorer.

Chris Jones, chef för Windows Live-tjänsterna, skrev tidigt att problemen var lösta, men fick strax ändra sig då det kom in allt fler rapporter om fortsatta störningar. Snart kom en uppdatering där han meddelade att arbetet med att få ut nya dns-konfigurationer var igång, men att det kunde dröja innan alla tjänster var tillbaka.

Fakta

Dns, domain name system, är den funktion på internet som översätter domännamn som www.idg.se till ip-adresser som datorer kan handskas med. Det finns så många domännamn att ingen enskild server kan ha en komplett lista. I stället finns ett nät av sammankopplade dns-servrar som ber varandra om hjälp vid behov.
Källa: CS Ordlista