När man försöker ladda ner programvaran Utorrent från webbplatsen utorrent.com så pekar nedladdningslänken istället mot ett falskt antivirusprogram. Det enligt Anders Nilsson, säkerhetsexpert på företaget Eurosecure.

– Sidan ser helt normal ut och det är förvånandsvärt få antivivirusprogram som hittar den, säger Anders Nilsson.

Istället för att påbörja nedladdningen av Utorrent installeras ett falskt antivirusprogram på datorn. Det skadliga programmet påbörjar vad som ser ut som en virusskanning och meddelar sedan att datorn är infekterad med virus. I nästa steg kräver programmet pengar för att få bort viruset.

Utorrent är en av de mest populära programvarorna för fildelning via Bittorrent. Programmet utvecklades ursprungligen av svensken Ludvig Strigeus, som numera arbetar på Spotify.

Det är oklart om intrånget enbart gäller sajten Utorrent.com eller om även Utorrent-klienten är drabbad, enligt Anders Nilsson.

– Jag rekommenderar att man inte laddar ner Utorrent och heller inga uppdateringar av programvaran, eftersom någon annan har kontroll över sidan, säger Anders Nilsson på Eurosecure.

Intrånget upptäcktes vid 15-tiden på tisdagen och vid en första kontroll på sidan Virus Total hittar bara fyra av 44 antivirusprogram den skadliga länken.