Gårdagens demonstration av Windows 8 under Microsofts utvecklarkonferens, Build, visade upp ett helt nytt gränssnitt som ska sudda ut gränserna mellan pekplatta och pc. Många analytiker var dock lika förbryllade efter demonstrationen som de var innan.

– Det ser jättebra ut. Om målet med demonstrationen var att göra alla intresserade, så lyckades Microsoft med det. Jag var imponerad, men det var för mycket att smälta på så kort tid. Jag måste nog titta på demonstrationen ett par gånger till innan jag förstår allting, säger Michael Cherry på analysföretaget Directions.

windows 8 pekplatta
Windows 8 på en pekplatta från Samsung.

Under sin demonstration visade Microsofts chefsutvecklare för Windows, Steven Sinofsky, främst upp det nya användargränssnittet i Windows 8 som går under namnet Metro. Ett gränssnitt som påminner om Windows Phone och ser likadant ut oavsett om det körs på en pc eller en pekplatta.

– Det här är mycket intressant för konsumenter. Microsoft måste komma ikapp Apple och Google och återfå konsumenternas intresse för Windows. Jag tycker Microsoft gjorde en bra insats, säger Michael Silver vid analysföretaget Gartner.

Både Michael Cherry och Michael Silver analyserar Windows åt företagskunder, och på det området var det en hel del obesvarade frågor.

– Vi vet fortfarande inte när Windows 8 släpps i skarp version. Vi vet heller inte hur stabilt operativsystemet blir. Det här var bara en inövad demonstration, säger Michael Cherry på Directions.

Michael Silver vid Gartner är inne på samma linje:

– Microsoft har fortfarande inte kunnat visa om företagen vill ha Windows 8. Jag förväntar mig att det kommer företagsspecifika funktioner senare, men just finns det fortfarande för många obesvarade frågor, säger Michael Silver.

En av hans största frågetecken är om Microsoft kan lyckas övertyga företag som precis gått över till Windows 7 att uppgradera än en gång.

– Efter allt arbete med att uppgradera till Windows 7 lär många företag tänka två gånger innan de överväger att uppgradera till Windows 8, säger Michael Silver.

Michael Cherry tror dock inte det blir några större problem för företag som uppgraderar från Windows 7 till Windows 8.

– Det ser ut som om Windows 7 och Windows 8 kan fungera bra tillsammans. Jag kan inte se några större problem, men det återstår att se hur Windows 8 kan hantera grupper och andra företagsfunktioner, säger Michael Cherry.

Efter gårdagens presentation av Windows 8 delade Microsoft ut pekplattor från Samsung med Windows 8 till alla de 5 000 deltagarna.

IDG News