Många företag har slitit med uppgraderingen till Windows 7. Många har samtidigt uppgraderat till Office 2010 och har genomgått ett ordentligt arbete med att migrera verksamhetskritiska applikationer.

Därför gör it-avdelningen inga glädjerop när Windows 8 visas upp för första gången. Förvisso har Microsoft bara demonstrerat en tidig version och det kan dröja uppemot ett år innan en version finns på plats. Redan i vinter kan användare börja betatesta Windows 8, men när man lyssnar till Sveriges cio:er är det på tok för tidigt.

Varken cio:n på Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, eller it-chefen på Sjätte AP-fonden har följt nyheterna kring Windows 8 noga.

– Vi håller på att rulla ut Windows 7 och fokuserar på det just nu, säger Benjamin Ernryd, cio på Parks & Resorts Scandinavia.

Sjätte AP-fonden har precis avslutat utrullningen av Windows 7, som hållit på sedan årsskiftet. En ny migrering är det inte tal om än på ett tag.

– Windows 7 har funnits länge, men vi har som policy att inte testa produkter innan det finns minst ett service pack, säger it-chefen Helena Jerksten Nybratt.

När Windows 8 kan bli aktuellt handlar även om att hårdvaran måste vara anpassad.

– Framtiden får avgöra när det är dags. Hårdvaruleverantörerna är inte de snabbaste på det området, säger hon.

De får medhåll av CG Gustafsson, it-chef på Skolverket, som är mitt uppe i flytten till Windows 7.

– Vi ligger sent ute med migreringen till sjuan och har inga som helst tankar på Windows 8, säger han.

När kan Skolverket som tidigast börja tänka på en migrering till Windows 8?
– Det är svårt att svara på. Man måste hitta utrymmet både ekonomiskt och tidsmässigt om man ska göra det.