Med Windows 8 försöker Microsoft sig på någonting som ingen tidigare har lyckats med. Ett operativsystem på två helt olika kategorier hårdvara. Pc:n och pekplattan ska bygga på samma grund. Omställningen är enorm och riskerna därmed mycket stora.
Visserligen sägs Apples IOS och Mac OS X vara i grunden samma system, men alla som har sett en Ipad bredvid en Mac vet att de har mycket lite gemensamt. Här går Microsoft sin egen väg.
Av demonstrationerna av Windows 8 att döma kommer framtidens datoranvändning att skilja sig markant från dagens. Ändå går Windows 8 inte hela vägen och kanske är det ett problem. Den största bristen vad jag kan se är att Officepaketet inte har ett pekgränssnitt.
Den andra stora svårigheten är att Windows 8 ska fungera på en stor mängd skärmstorlekar. Liknande försök har tidigare inte lyckats. Dessutom ska nya Windows gå att använda lika bra genom att använda fingrarna att peka med som med traditionell mus och tangentbord.
Det var med Iphone som den verkliga pekskärmsvågen började på smarttelefoner. Det fortsatte som alla vet med Ipad. Att kalla plattor av Ipadtyp för surfplattor är konstigt eftersom det ger intrycket av att plattorna främst ska användas för enklare uppgifter. Men Ipad har redan bevisat att plattorna innebär många intressanta tillämpningar för företag. Den förändrande kraften är stor – och en av anledningarna till den stora patentfajten mellan Apple och Samsung just nu.
Självklart är Microsoft stressat, it-jätten ligger rejält efter Apples och Googles plattformar för både smarttelefoner och plattor.
Det handlar inte bara om pekplattor – pekdatorer generellt håller på att bli en stor grej. Med det senare menar jag stationära och bärbara datorer med pekskärmar. För att kunna utnyttja dem på ett bra sätt måste förstås operativsystemet vara anpassat och det är Windows 8.
Den stora förändringen är att pekgränssnittet är mycket mer intuitivt och användarvänligt än de ofta onödigt tillkrånglade gränssnitten för datorer anpassade för mus och tangentbord.
Apple kontrollerar både hårdvara och mjukvara vilket gör att program på företagets olika prylar ser bra ut. Det är inte alls säkert att detsamma gäller för Windows 8. Å andra sidan är Google inne på ett liknande spår som Microsoft med Android, det operativsystemet ska fungera lika bra på pekplattor som smarttelefoner.
Förändringen kommer att ta tid. Omställningen är stor för användarna, men framför allt för de stora systemleverantörerna. När kommer ett pekskärmsanpassat affärssystem från SAP eller ett pekskärmsanpassat samarbetsprogram från IBMs Lotusdivsion?