Windows 8 lär inte komma förrän nästa år men redan nu går det att få en bra inblick i vad som är på gång. CS systertidning PC World har tittat lite närmare på den kommande versionen och konstaterar att det handlar om flera stora förändringar samt ett gränssnitt som efter lite inlärning borde innebära snabbare arbetsflöden.
De funktioner som hittills visats upp ger vid handen att Microsoft sneglat en del på Windows Phone 7 och lagt på ett gränssnitt anpassat för finger-styrning. Det innebär att Windows 8 får pekplattor som en viktig målgrupp, men även företagsanvändare kan se fram emot en del godbitar.
Det första man möts av på en Windows 8-dator är gränssnittet Metro som består av fyrkantiga block med genvägar till ett antal viktiga funtioner. Här får man exempelvis en snabb överblick över hur många mejl som inkommit sedan sist och vilka möten som är inbokade.
För den som vill arbeta på ett mer traditionellt sätt finns samma gamla system kvar under ytan och man kan få upp Windowsmenyn och starta programmen som vanligt. Ett tänkbart arbetssätt är att man använder Metro när man surfar på nätet, förhandsgranskar presentationer och hanterar e-post. Sedan jobbar man som vanligt med program och dokument.
Bland de viktigaste förbättringarna i det nya operativsystemet är att det ska gå mycket fortare att slå på och stänga av datorerna. Enligt den information Microsoft gått ut med är siktet inställt på att få starttider på sex sju sekunder.
Med nästa generation av Windows följer även en anpassning för molntjänster där Microsoft hoppas att Office 365, Azure, Office Web Apps och molnlagringstjänsten Skydrive ska stå i centrum.
Exakt hur Windows 8 ska bryggas till molnet är inte klart men Micro-soft har lovat att leverera en modell där de olika molnprogrammen fungerar bättre ihop. Som en jämförelse nämns Twitterflöden som kopplas till olika sociala medier.
Ytterligare en nyhet är att Windows 8 får stöd för usb 3.0 där man alltså inte behöver tredjepartsprodukter för att stöda den överföringsstandard som ger upp till tio gånger snabbare dataflöden.
Även själva gränssnittet för filhantering får sig en översyn som ska innebära bättre styrning och kontroll vid kopiering, filflytt och radering av filer. Allt detta hanteras via ett nytt menysystem där utforskaren i Windows hämtat inspiration från fliksystemet i Office 2010.
Slutligen lovar Microsoft att det nya operativsystemet ska dra till sig en flora av programutvecklare som bidrar med produkter enligt samma modell som tillämpas för Windows Phone. Det innebär att datorerna förses med en direktlänk till Windows 8 App Store där Microsoft ska samlas en lång rad appar som anpassats för det nya operativsystemet.
Microsofts nya operativsystem väntas komma i en första publik betaversion före årets slut. Den färdiga versionen dröjer troligen till slutet på 2012.