"Det nya Microsoft", säger Steve Ballmer, ska fokusera hårdare på nya typer av hårdvara, liksom molntjänster, appar och utvecklingsverktyg. Uttalandena skedde under ett överraskningsframträdande på Windowskonferensen Build i Anaheim i Kalifornien. Under avslutningstalet på mässan tecknade han en oväntad framtidsvision.

Steve Ballmers budskap är att Microsoft är på väg in i en stor förändring, som handlar om att förnya hela bilden av programjätten.

Med hänvisning till Microsofts framtid sade Ballmer att utvecklingen av Windows 8 är ett exempel på den dramatiska omvandling som nu sker.

– På ett sätt kan du säga att Windows 8 innebär ett förnyat sätt att se på Windows. Vi befinner oss mitt i en sådan process och Windows 8 är ett viktigt steg, när det gäller att skapa en ny bild av Microsoft, säger Steve Ballmer till IDG News.

Även om Microsoft har långt kvar att gå med Windows 8, kan företaget glädja sig åt alla reaktioner och intresset för operativsystemet, säger Ballmer.

Även den just avslutade Build-konferensen kommenterade han:

– Jag hoppas att mässan har varit intressant, jag vet i alla fall att den har varit rolig. Jag gick runt och kollade hur snabbt alla aktiverade de apparater ni fick igår, och jag tror jag kan gissa vad ni gjorde igår kväll.

Varje konferensdeltagare fick en förhandsutgåva av Samsungs platta Windows Developer Preview PC med Windows 8. Nyligen gjordes även Windows 8 tillgängligt för nedladdning för alla som vill testa.

– Hittills har mer än en halv miljon nedladdningar skett av förhandsutgåvan av av utvecklarversionen av Windows 8, som finns tillgänglig för alla som är intresserade, säger Steve Ballmer.

IDG News

Fakta

Microsoft kommer i framtiden att fokusera hårdare på fyra områden: nya former av hårdvara, molntjänster, nya sätt att leverera applikationer och appar och utvecklare. På hårdvaruområdet handlar Microsofts nya inriktning på hårdvara går ut på satsa det som Ballmer kallar nya formfaktorer (form factors), alltså förändrade fysiska dimensioner i datorkomponenter, vilket i sin tur styr apparaternas form. Ett exempel är övergången från stationära till plattor och smarttelefoner.