Windows Server 8 ska enligt Microsoft innebära en betydande förändring när det gäller kopplingar till molntjänster samt arbetsgången kring virtualisering.
– Vi har gjort en rejäl översyn kring allt som rör lagring och nätverk, något som kommer att förändra hanteringen av hela arbetsflödet, säger Satya Nadella som ansvarar för Microsofts servrar.

Presentationen av Windows Server 8 sker under veckans utvecklarkonferens i Kalifornien där Microsofts tekniker exemplifierar nyheterna på en enheten som försetts med 16 separata hårddiskar. Här framkommer det att man med hjälp av nya funktionen storage spaces kan hantera de 16 diskarna som om de vore en enda hårddisk utan krav på ytterligare administrationsverktyg.

Samma sak gäller för hanteringen av nätverkskomponenter där man kan höja prestandan i nätverken genom att använda funktionen rdma (remote direct memory access) där man sammankopplar flera nätverkskort och kan komma upp i överföringshastigheter på ett antal gigabit per sekund. Microsoft betonar att detta tidigare var möjligheter som bara fanns i marknadens snabbaste servrar men alltså nu går att åstadkomma i mer standardiserad utrustning.

Bland de allra viktigaste nyheterna i Windows Server 8 kommer ett utökat stöd för att flytta virtuella diskar mellan olika fysiska lagringsenheter. Det handlar om något som i branschen kallas live migration där den virtuella maskinen inte behöver stängas ner innan man genomför flytten.