Chipset har redan börjat säljas i volym och ger betydligt högre prestanda än det nuvarande Xeon-chipset, säger Kirk Skaugen, som är chef för Intels Datacentergrupp på mässan Intel Developer Forum i San Francisco till IDG News.

E5-chipset utgår från Intels arkitektur Sandy Bridge för högpresterande servrar. Det hanterar upp till åtta processorkärnor. Målgruppen är extremt krävande applikationer eller exempelvis molntjänster.
– Chipset är det mest kraftfulla som Intel har levererat till servermarknaden, uppger Kirk Skaugen.

Xeon E5 ersätter Xeon 5600, som släpptes i mitten av förra året och som byggde på den äldre arkitekturen Westmere. I dagsläget erbjuder Intel ett Xeon E3-chips som hanterar färre processorer. Dessutom finns Xeon E7, som klarar fler processorer, men som också bygger på Westmere.

Ytterligare detaljer kring klockfrekvenser, cachehantering eller bakåtkompabilitet finns inte, men ska släppas senare. Enligt Intel är det första gången som företaget har integrerat ett PCI-Express-kort i själva processorn, vilket bland annat sparar energi.

Det ny chipset ska bland annat konkurrera med nya serverchips från AMD, som bygger på Bulldozer-arkitekturen, däribland det nyligen 16-kärniga Interlagos-chipset, som beräknas komma fjärde kvartalet.

IDG News