Den mobila revolutionen är i sin linda, och lita på att det är just en revolution.

Problemet är att de tunga leverantörerna på system för företag inte hänger med. Här måste det till en förändring.

Molnet och outsourcing är två starka trender som CS skrivit mycket om. Men kraften i den mobila omställningen är större än vad både vi och de flesta experter riktigt har insett.

Inom fyra år väntas fler personer i USA ansluta sig till nätet via mobiler än via stationära datorer, spår analysföretaget IDC. I dagens CS visar vi att försäljningen av pekplattor går kraftigt uppåt.

Samtidigt visar Microsoft upp Windows 8, där den mest omvälvande förändringen är ett helt pekskärmsanpassat gränssnitt.

Microsoft är kraftigt pressat att ställa om sig för att möta den snabbt accelererande mobila konkurrensen från Apple och Googles Androidplattform.

Många analytiker tror att pekplattorna går förbi pc inom bara några få år.

Däremot ligger de traditionella, tunga leverantörerna av affärsstödande system klart efter. SAP, Oracle och IBM – de stora leverantörerna – kan inte utnyttja pekplattor och smarttelefoner med moderna pekskärmsgränssnitt.

Det är inte acceptabelt – de måste skärpa till sig. Gör de inte det kan fallet utför gå snabbt, det har vi sett exempel på många gånger tidigare i teknikhistorien.

Utvecklingen öppnar också för innovativa företag. Vi får se många uppköp av sådana företag framöver, men troligen finns också ett framtida jätteföretag därute som är riktigt bra på pekskärmsbaserade, mobilt anpassade affärsstödssystem för företag.